Forum participa en tres projectes europeus

Manresa està sent una ciutat pilot dels projectes d’investigació energètica BECA, SEMANCO i ENCERTICUS

Publicat el 05 d’agost de 2013 a les 13:15
L'empresa municipal FORUM (Foment de la Rehabilitació Urbana de Manresa S.A.) partici pa en aquests moments en tres projectes europeus que tenen com a objectiu millorar l'eficiència energètica de les llars. Els projectes porten el nom de BECA, ENCERTICUS i SEMANCO, i han estat seleccionats per la Comissió Europea per ser finançats amb fons del Seventh Framework Programme i del Med Programme, els principal instrument de la Unió Europea per al finançament de la investigació i el desenvolupament tecnològic a Europa. Tots tres projectes tenen la missió d'aconseguir reduir les emissions de gasos efecte d'hivernacle provinents dels edificis.
 
Visualització dels consums domèstics per internet
El projecte europeu BECA (Balanced European Conservation Approach) que s'està aplicant com a prova pilot als habitatges que FORUM té a les Escodines, consisteix en fer servir les noves tecnologies de la informació i la comun icació (TIC) perquè els llogaters dels pisos tinguin la possibilitat de poder controlar i reduir el consum de recursos d'energia i aigua. Així, gràcies a la monitorització instal·lada, els llogaters poden conèixer a través de portals d'internet, dispositius mòbils i alertes, el seus consums d'energia d'una forma senzilla i comprensible i en temps real.
 
Es preveu que aquest tipus de tecnologia permeti en un futur la inclusió d'aplicacions, per evitar pics de consum, per optimitzar el temps del consum domèstic en funció de les necessitats de proveïdors i tarifes i fins i tot per gestionar la producció i distribució d'energia renovable. La informació rebuda ajuda els llogaters a canviar el seu comportament en relació amb el consum de recursos energètics i d'aigua.
 
A banda de Manresa, el proj ecte BECA s'està aplicant també a habitatges socials de sis ciutats europees més: Torino (Itàlia), Darmstadt (Alemanya), Örebro (Suècia), Ruse (Bulgària), Havirov (República Txeca) i Belgrad (Sèrbia).
 
BECA va començar a aplicar-se el gener de 2011, té una durada de tres anys i un pressupost de 5,55 milions d'euros. El projecte s'emmarca dins l'estratègia Europa 2020, que pretén complir amb els objectius globals de reducció d'un 20% d'emissions d'efecte hivernacle, un augment del 20% d'eficiència energètica i aconseguir un 20% de producció d'energia renovable.
 
Juntament amb FORUM, també participen del projecte l'Estudi d'Arquitectes Pich-Aguilera, encarregats dels disseny de l'edifici de la Unitat d'Actuació 2 (bloc central del projecte), i el Cen tre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), encarregats de la monitorització i avaluació dels resultats de consum. Web: www.beca-project.eu
 
El projecte d'àmbit mediterrani ENCERTICUS (Energy Certification, Information and Communication Technologies for User Satisfaction) suposa un pas més en la recerca dels objectius del projecte BECA. A més d'insistir en la importància de facilitar informació als usuaris per fer-los més responsables del seu comportament energètic, el projecte ENCERTICUS relaciona aquest accés a la informació amb el desenvolupament de noves tecnologies de mesura intel·ligent d'energia i amb la certificació energètica dels edificis, obligatòria per llei des del mes de juny d'aquest any 2013.
 
Les ciutats que participen en aquest projecte, a part de Manresa, són Marsella, a França, i Prato, a Itàlia.
 
Visualització de dades relacionades amb l'energia en els edificis de la ciutat
El tercer dels projectes en què treballa FORUM és el projecte tecnològic SEMANCO (Semantic Technologies for Carbon Reduction in Urban Planning), que té l'objectiu de desenvolupar un conjunt d'eines per arquitectes i enginyers, per gestors d'edificis i administradors locals, i per ciutadans i responsables polítics que els ajudin a prendre decisions sobre com reduir les emissions de CO2 en el desenvolupament urbanístic de les ciutats.
 
A través dels sistemes de tecnologia de la informació, SEMANCO està fent un estudi pilot per conèixer el consum d'energia i emissions de CO2 a tres ciutats europees; Manresa, The North Harbour (Copenhagen-Dinamarca) i Riverside Den e (Newcastle, Regne Unit). El projecte es va iniciar el setembre de 2011 i té una durada de tres anys.
 
Aquest projecte pretén fer un estudi global d'emissions de CO2 de la ciutat per mitjà de l'ús i explotació de dades actualment existents i disponibles, distribuïdes i en formats diversos, recol·lectant-les, estructurant-les, explotant-les i mostrant-ne els resultats als usuaris d'una forma entenedora i amigable, fent possible aquesta presa de decisions. La classificació d'edificis en clau d'anàlisi energètica; la visualització del consum d'energia a escala urbana; l'avaluació de diferents mètodes de reducció d'emissions de CO2; la predicció de la demanda futura d'energia i la determinació dels indicadors d'energia adequats per a les autoritats locals són algunes de les possibles aplicacio ns futures dels resultats d'aquest projecte.
 
S'espera que els resultats obtinguts d'aquests estudis contribueixin a desenvolupar el futur de polítiques a nivell europeu adreçades a reduir el carboni de les ciutats. Web: www.semanco-project.eu