Inauguren l'embelliment del carrer Sobrerroca

Valentí Junyent ha animat els manresans i les manresanes a visitar el carrer "per reconciliar-se amb el Centre Històric"

Publicat el 30 de desembre de 2013 a les 21:00
Visita guiada a les obres del carrer Sobrerroca. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa ha inaugurat aquest dilluns tots els treballs d'urbanització i embelliment de l'entorn del carrer Sobrerroca i la recuperació del Pou de Gallina. L'acte de presentació a la ciutadania ha comptat amb la presència, entre d'altres, de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; del regidor d'Urbanisme, Paisatge i Mobilitat, Ramon Bacardit; del president de l'Associació de Comerciants del Carrer Sobrerroca, Plaça Major i Voltants, Josep Tobeña; i de la representant de l'Associació de Veïns del Barri Antic, Cristina Carmona. En els parlaments de cloenda, tots han coincidit a destacar la importància de l'endreça i de l'embelliment d'un dels carrers més emblemàtics de la ciutat per la seva tradició i la seva història. 
 
L'alcalde ha animat especialment els manresans i les manresanes a visitar el carrer "per re conciliar-se amb el Centre Històric" i perquè "vegin com ha quedat el carrer Sobrerroca, com està la plaça Major amb el pessebre i el Carter Reial, com està la baixada de la Seu, passegin pel Parc de la Seu fins a la Reforma i pugin per l'Alfons XII fins a la Plana de l'Om i pugin pel carrer Sant Miquel un altre cop fins a la plaça".
 
L'objectiu d'aquesta crida, ha explicat Valentí Junyent, és "prestigiar als comerciants i els restauradors que hi treballen i els veïns que hi viuen". "Hi ha vida i continua sent un lloc emblemàtic de la ciutat", ha afirmat abans d'apuntar que aquests treballs al carrer Sobrerroca i el seu entorn s'emmarquen en les actuacions de cara al 2022, quan es commemoraran els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi a la ciutat, i que també formen part de les actuacions per revitalitzar el Centre Històric. 
 
L'acte ha començat amb un recorregut comentat per l'historiador manresà Francesc Comas, el qual ha realitzat posteriorment dues visites guiades per donar a conèixer els punts d'interès patrimonial i històric d'aquest carrer emblemàtic de la ciutat. 
 
La intervenció realitzada en les instal·lacions de serveis i paviment, així com la recuperació del Pou de la gallina i la dignificació del seu entorn, es va completar la setmana passada amb la col·locació de vinils i plafons informatius a dues façanes que presentaven un aspecte degradat i amb la reinstal·lació del tòtem de la Torre de Sobrerroca. Amb aquesta darrera acció, l'Ajuntament de Manresa dóna per acabada la intervenció d'urbanització, millora i embelliment del carrer i el seu entorn. 
 
Durant l'acte d'inauguració, els visitants han rebut un fulletó amb el resum de la història del carrer i dels seus elements més singulars i amb una explicació detallada del Pou de la Gallina i de la Torre. Aquest fulletó també es podrà trobar a partir d'ara als establiments comercials del carrer i a l'Ajuntament. 
 
Posar en valor un dels carrers emblemàtics de la ciutat
La voluntat de l'Ajuntament amb totes aquestes accions és la de posar en valor un dels principals carrers de Manresa que ha estat el lloc on han viscut famílies i personatges molt rellevants i on s'ha concentrat una part important de l'activitat comercial i empresarial de la ciutat. 
 
També és un carrer que concentra un patrimoni molt singular representat per la Torre de Sobrerroca i el Pou de la Gallina, principal indret ignasià, però també per les tines i cellers que es conserven i pel que queda dels establiments històrics. 
 
La intervenció feta s'emmarca en les accions per a la revitalització del Centre Històric i per la millora dels elements que conformen l'itinerari ignasià, amb el punt de mira orientat al projecte de Manresa 2022, quan es commemoraran els 500 anys de l'estada de Sant Ignasi a la ciutat. 
 
La intervenció realitzada
Els treballs van començar el març passat amb les obres de renovació total de les instal·lacions i serveis del subsòl i amb la urbanització dels carrers de Sobrerroca i de Serarols, feta amb la voluntat de potenciar-ne el seu caràcter peatonal. Durant l'actuació es va obrir el Pou de la Gallina i es va descobrir l'existència de dues tines, elements d'interès turístic i cultural de la ciutat. 
 
Un cop finalitzades les obres d'urbanització, es van iniciar els treballs de recuperació, embelliment i identificació de l'anomenat Pou de la Gallina, del seu entorn i de les dues tines trobades i ha continuat amb la millora de les façanes més properes, la reparació de deficiències als arrebossats així com repintats de plantes baixes properes. 
 
En el cas de les du es tines, situades a l'alçada dels números 18 i 26 del carrer, es van cobrir amb unes planxes d'acer que garanteixin la seguretat per als vianants i que permeten fer-les accessibles quan es consideri necessari. 
 
També es va renovar l'enllumenat, incorporant tecnologia Led que a part de suposar un estalvi d'energia, suposa una percepció de més il·luminació pel fet que es tracta de llum blanca. 
 
L'actuació ha anat acompanyada d'actuacions de millora de paraments o façanes molt degradades com ara els murs de la plaça dels drets, la mitgera del solar del carrer Serarols cedit per a ús públic o bé l'entorn del Pou de la Gallina. 
 
També a les façanes de les plantes baixes desocupades, corresponents als números 8-10 i 18 que presentaven un estat deteriorat, s'ha procedit a la retirada de tots els elements i tancaments en mal estat i la posterior instal·lació de vinils amb imatges lligades a la història del carrer, al mercat de la plaça Major i a la tradició vinícola de la ciutat. 
 
Igualment, s'ha substituït el vinil del tòtem de la Torre de Sobrerroca, que va quedar malmès a conseqüència de les obres. 
 
El disseny d'aquests elements decoratius i informatius segueix el manual d'estil del patrimoni cultural i turístic de la ciutat, per tal de donar coherència al conjunt d'actuacions que s'estan fent arreu del Centre Històric en el programa d'identificació, informació i posada en valor dels elements que configuren el conjunt patrimonial de la ciutat.