L'estiu a Mura, capital de les Valls del Montcau

Publicat el 07 d’agost de 2011 a les 21:19

Gorg o gorja del Pare. Foto: Antonio Mora Vergés

Únicament tres petites mostres per esperonar la curiositat vers aquestes Valls que han esdevingut un paradís, i on hom s'estranya del fet que en algun moment es pugues afirmar "Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort!".

El Gorg o Gorja del Pare es troba al torrent d'Estenalles en un espai privilegiat; gorgs d'una gran bellesa en el que a la primavera i a la tardor, quan l'aigua és més abundant, es poden admirar els salts d'aigua, i on habitualment trobareu gent prenen el sol o banyant-se.

El timpà de Sant Martí plasma l'adoració del Reis a l'Infant Jesús. Al mig hi apareix una Mare de Déu romànica asseguda en un tron amb el Fill a la falda, totes dues imatges amb corona.

El timpà de Sant Martí. Foto: Antonio Mora Vergés

Acompanyen la Verge, Sant Josep i la llevadora. Els tres Reis li presenten les seves ofrenes. El conjunt és rematat amb dos àngels que encensen la Mare i el Fill. El timpà es troba molt ben conservat; en algun temps, degué ser policromat, per les restes que s'hi veuen.

La balma de Mura. Foto: Antonio Mora Vergés

El Puig de la Balma és una de les meravelles d'aquestes Valls del Montcau. El lloc s'ha anat transformant, des de la balma inicial oberta als vents, a un habitacle senzill darrera un mur de pedra, per fer créixer una façana amb una única obertura a l'exterior, continuar amb les primeres finestretes en alçària de petites dimensions i tocar el cel amb els mans amb el finestral medieval, per concloure –de moment– en els balcons i finestres més propers ja als nostres dies.

Carrers per dintre del nucli de Mura. Foto: Antonio Mora Vergés

Aquestes terres, alhora properes i desconegudes, amaguem tant tresors que us caldrà més d'un estiu, no ja per coneix-se'ls tots, sinó per fer-vos-en una idea lleugera.