Espanya paga un dels salaris mínims més baixos del conjunt d'estats membres de l'OCDE. El darrer salari mínim interprofessional aprovat pel govern espanyol fixa aquesta remuneració en els 764 euros i aquest és, de fet, el salari que perceben actualment un 0,2% dels treballadors assalariats.
I seguidament ja saben quines són les dades que protagonitzaran les pròximes ratlles d'aquest article, oi? Efectivament: les comparacions amb Europa. Previsible, oi? Tots i totes deuen pensar que estarem a força distància de les valoracions que altres estats europeus fan del factor treball però, en aquest cas concret, el concepte distància es queda curt.
La diferència és abismal i els números, en aquest cas, admeten pocs comentaris. Deixant de banda els 1.900 euros vigents a Luxemburg, si ens comparem amb economies amb les quals ens homologuem –o ens volem homologar- ens trobem amb salaris que oscil·len entre els 1.450 i els 1.550 euros a estats com França, Alemanya i el Regne Unit. I jo em demano si els tradicionals motors de l'economia europea, els estats sota els quals s'ha gestat la realitat econòmica de l'Europa que avui coneixem (exceptuant el Regne Unit en matèria d'unió monetària) s'equivoquen. El salari mínim espanyol es troba a la meitat de la forquilla existent a França, Alemanya i Regne Unit (deixem Luxemburg al seu aire).
Des de PIMEC entenem que com a agent empresarial socialment responsable no podem defugir d'aquesta qüestió que hi ha sobre la taula, ans al contrari. Volem impulsar un debat de manera oberta ja que un augment del salari mínim tindria una incidència directa en la societat i en l'economia i, també, conseqüències empresarials per a les pimes.
A nosaltres ens agrada posicionar-nos amb els deures fets. Des de l'Observatori de la PIMEC ja hem elaborat un primer informe en què fem una visió a vol d'ocell d'aquest tema d'actualitat a nivell internacional i en el nostre entorn més immediat. El proper pas és parlar, debatre, proposar... Aquest divendres, 15 d'abril, ens hem trobat totes les parts implicades a Barcelona en una jornada que ha servit per valorar els efectes del salari mínim. Les conseqüències en aquest àmbit són evidents: des de l'ocupació, el consum i la desigualtat, fins a àmbits vinculats a les finances públiques, la immigració i, naturalment, sobre el sistema empresarial i la seva competitivitat. Hi ha motius sobrats per, com a mínim, parlar-ne.
Debatre el salari mínim

Ara a portada
-
-
Esports Diego Ocampo: «Vull agrair que els jugadors es juguin la salut per l'equip» Xavier Sucarrats
-
Successos Detingut un home de 42 anys a Manresa per apunyalar la seva mare i deixar-la ferida de gravetat Redacció
-
Societat Una avaria informàtica obliga l'Ajuntament a deixar oberts els contenidors intel·ligents fins a dimarts Pere Fontanals
-
Publicat el 18 d’abril de 2016 a les 09:49
Actualitzat el 18 d’abril de 2016 a les 09:54