Decepció pressupostària

14 d’octubre de 2014
Catalunya rebrà durant el 2014 una inversió que representa la meitat del que el país aporta al PIB de l'Estat. Considerem que aquesta baixa dotació només respon a una falta de voluntat política pel que fa a un mínim retorn de l'esforç que el país fa per tal de contribuir al bon funcionament de l'Estat. Aquesta actitud, en el context social i polític que vivim en aquests moments, només pot qualificar-se d'error estratègic, i dels grans. Si no pensem en clau de recuperació econòmica i de fomentar aquelles inversions que contribueixin a una recuperació dels nivells de competitivitat del teixit econòmic i productiu, no anem bé.

En clau d'economia productiva això és molt evident perquè, d'entrada, el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2015 no contempla mesures que permetin guanyar competitivitat a les pimes: no hi ha reducció de quotes a la Seguretat Social, no hi ha reducció del cost energètic; els són familiars aquestes reivindicacions? Malauradament sí, perquè s'estan convertint en una espècie de mantra al qual les autoritats en matèria econòmica i financera de l'Estat espanyol fan cas omís.

El quadre macroeconòmic que utilitza el govern espanyol, amb un creixement del 2% del PIB, sembla massa optimista a la vista de les limitacions del creixement que s'entreveuen en el mercat exterior i de la sobrevaloració de les previsions d'augment de la demanda interna. 

D'altra banda, el dèficit previst en els comptes de l'Estat segueix alimentant un deute que superarà el 100% del PIB, amb el risc que en els propers anys augmentin els tipus d'interès i la prima de risc (ara en nivells mínims), i amb el consegüent augment d'una càrrega financera de l'Estat ja de per si molt alta, propera als 100 milions d'euros diaris.

Si filem més prim, cosa que hem fet amb deteniment i bona voluntat a PIMEC, observem que, d'entrada, que el dèficit continua distribuint-se de manera asimètrica entre l'Estat i les autonomies i només beneficia l'Estat. 

En un altre ordre de coses, veiem que el gruix dels ingressos prové de l'impost de societats i de l'IVA sota supòsits que entenem que no seran fàcils d'aconseguir. I pel que fa a la despesa, presenta llacunes importants en àmbits com l'energètic o l'eliminació de despeses duplicades entre administracions.

Els pressupostos preveuen un augment de les inversions en infraestructures d'un 8,8%. Del total d'inversió real, de 9.500 milions d'euros, 4.100 van destinats a infraestructures ferroviàries, majoritàriament a la construcció de línies d'AVE. Com ja fa temps que denunciem des de PIMEC, aquestes són inversions amb un baixíssim retorn.