El futur que volem

02 de juliol de 2019
Aviat farà un any que, en aquest mateix mitjà, vaig escriure un article d'opinió per als estudiants, els futurs professionals que s'acabaran incorporant al món laboral, sigui com a treballadors o com a emprenedors de nous projectes.

Hem arribat una altra vegada a la fi del curs escolar i us voldria tornar a esperonar a pensar amb detall el vostre futur. Molts de vosaltres ja heu tingut l'oportunitat de participar en programes d'estada a l'empresa a través dels cicles formatius d'FP Dual, i això us ha permès tenir contacte amb el teixit empresarial. Aquesta relació empresa-escola és un "win to win": el teixit empresarial us acollim perquè conegueu de primera mà com treballem i vosaltres, alumnes, ens aporteu nous coneixements.

La formació professional és un dels elements més importants per millorar la competitivitat empresarial i també del territori. Unes comarques amb formació professional adequada a les necessitats de l'empresariat creixeran en ocupació i en la qualificació de les persones, esdevenint així un territori atractiu per a la implantació de noves empreses.

Recentment s'ha proposat un nou model de formació d'FP i aquí l'empresariat hi tenim molt a dir. L'empresa ha d'actuar com a "agent formatiu", involucrant-se i participant activament en la qualificació de les persones, en el pla d'activitats i en l'avaluació dels alumnes. Un model d'FP flexible, que s'adapti a les necessitats reals i que tingui en compte, en gran mesura, les microempreses, que són el teixit empresarial amb més necessitats de personal qualificat, així com el que més entrebancs té per acollir alumnes dels cicles formatius.

La tria del vostre futur professional també implica la intervenció de l'orientació laboral/professional, i permeteu-me una crítica, però crec que fem tard! Despertar les vocacions professionals és tasca de la societat, la família, els educadors, i aquí és on també tenim la clau del nostre futur. Ensenyar als nostres joves, ja de ben joves, les diferents professions o "oficis" (avui en dia tan buscats!) els ajudaria, quan els arribi l'edat de decidir, a tenir més clara la seva vocació professional. Ja veieu, per les notícies, la revolució industrial que estem vivint; diuen que, fins i tot, hi ha professions que encara no s'han inventat!

Com a empresari, us demanaria, a vosaltres els alumnes, que sigueu curiosos, que us acosteu a les empreses, a conèixer què fem, com treballem i quin futur volem. Als educadors i orientadors també us convido a conèixer les empreses, us explicarem les necessitats que tenim. A la família, que impregneu als vostres joves el sentiment i la cultura de l'esforç, l'aprenentatge; i a la societat, que penseu que els estudis d'FP tenen un gran valor. Els països europeus més competitius tenen un percentatge molt alt de treballadors que provenen dels estudis d'FP, amb una qualificació mitjana més alta que la del nostre país.