Igualtat de gènere: les empreses hi hem de ser

Publicat el 21 de gener de 2020 a les 09:38
Actualitzat el 21 de gener de 2020 a les 09:44
Tot just acabem d'encetar l´any i ja han passat moltes coses. Estic segur que ens espera un any ple d'esdeveniments, notícies... i, com cada d'any, de temes sobrevinguts. Com a empresari hi ha moltes coses que ja he anat planificant i intentant endreçar per ser més competitiu: planificacions de vendes, creixement, formació interna, etc.

Els empresaris i empresàries sempre hem d'estar a punt per afrontar nous reptes, per adaptar-nos als canvis i per ser innovadors en cada moment. I com a persones emprenedores que som, hi treballem constantment. Però també se'ns gira feina inesperada quan apareixen noves normatives i canvis en temes legals o, per descomptat, polítics. Perquè coincidireu amb mi que cada canvi de govern ens suposa una sotragada, fins que no comencem a veure clar cap on van les polítiques empresarials... Perquè, malgrat que abans de les eleccions sempre reivindiquem coses, massa vegades tot queda en bones intencions i poca efectivitat real.

"Però per què comença amb aquesta retòrica?", pensareu. Durant tot l'any 2019 i el poc que portem de 2020, he tingut la sort (i no em cansaré mai de repetir-ho ni de fer-ne soroll) de poder parlar amb moltes persones empresàries, de diferents sectors productius. He comentat la jugada amb responsables d'empreses micro, petites, mitjanes i grans i, arran d'aquestes converses (sovint amb una sinceritat molt espontània), m'he adonat que encara tenim moltes qüestions pendents. I un dels temes que sorgeixen en les converses i que encara no està prou treballat entre l'empresariat és com hem d'aplicar les empreses les mesures d'igualtat entre homes i dones. És un tema del qual fa temps que sentim parlar. Des de les administracions públiques ja ens han informat sobre la legislació que regula aquest tema, i ara ens toca a nosaltres, al teixit empresarial, fer un pas endavant i impulsar mesures perquè la igualtat esdevingui una realitat.

Plans d'igualtat per a les empreses amb més de 50 persones treballadores, protocols per prevenir i abordar situacions d'assetjament sexual o per raó de sexe, mesures de conciliació per avançar cap a la corresponsabilitat, i registre de salaris. Amb aquestes quatre mesures podríem resumir la idea d'un projecte d'igualtat en una empresa. Són quatre mesures que s'alineen amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, i concretament amb els objectius de desenvolupament sostenible número 5 (igualtat de gènere) i número 8 (treball decent i creixement econòmic).

Els mitjans de comunicació ja se'n fan molt de ressò i les administracions públiques, especialment els ajuntaments, estan aprovant mocions per establir aquests protocols, de manera que es comença a reconèixer un canvi en la nostra societat. Ara del que es tracta és de certificar aquest canvi, i en aquest context el teixit empresarial no ens podem quedar ni un sol pas enrere. Les nostres plantilles tenen molt de valor per a nosaltres i hem de tenir clar que establint protocols i plans d'igualtat garantim els drets de les persones treballadores, no tan sols d'acord amb les normatives, sinó també al nostre tarannà conciliador, sostenible i sensible amb la inserció, la integració i la responsabilitat social cap a la igualtat.