Europa ens diu aquests dies que ens hem entestat a dissenyar línies d'alta velocitat per a passatgers i hem deixat de banda les infraestructures ferroviàries de caràcter comercial que han de connectar-nos amb el món. Només Xina supera Espanya en quilòmetres d'alta velocitat, ho va dir fa prop de 3 anys Felip VIè, durant la inauguració del TGV entre Barcelona i Figueres i ho va explicar com una gran aposta per a la vertebració interna del país.
Està clar que la dèria dels governs d'Espanya durant les darreres dècades en matèria d'infraestructures ha estat mal plantejada i no ha tingut en compte quines són les necessitats reals d'una economia que, després de remar a contracorrent a les aigües d'una duríssima crisi, necessita una porta de sortida a l'exterior per arribar més lluny i consolidar les delicades bases de la recuperació que tant ens han constat de tornar a bastir entre tots plegats.
L'àrea de la Mediterrània està jugant i jugarà un paper clau en l'activitat econòmica de les pròximes dècades i, si el sud d'Europa (que som nosaltres) no vol quedar-se fora de joc cal implementar un pla d'infraestructures eficient i d'acord amb les necessitats actuals. No dic que la mobilitat interior de les persones no sigui important, però crec que és imprescindible construir aquelles infraestructures que facilitin el trànsit de mercaderies entre Europa, Àfrica i Àsia.
No es tracta de cap caprici, sinó d'assegurar-nos que no perdem el tren. Hem de treballar perquè el Corredor del Mediterrani sigui una realitat com més aviat millor en tant que corredor estratègics dins la xarxa transeuropea de transport de mercaderies, que ha de connectar els principals ports, aeroports i centres econòmics del continent.
Malgrat la importància i els beneficis del Corredor Mediterrani, tot indica que hi ha falta de voluntat política per a impulsar-lo, en benefici de l'alta velocitat de passatgers. Ho indiquen els resultats de la política d'inversions dels darrers anys - en el període 2009-2016, només el 22,1% de les inversions pressupostades en alta velocitat s'han destinat al Corredor Mediterrani- i també el retret que aquests dies ha fet la Unió Europea a l'estat espanyol amb motiu del seguiment dels resultats de l'ajuda financera que es va concedir l'any 2012 per sanejar la banca, i de la qual finalment es van utilitzar uns 40.000 milions. La Unió Europea ens avisa que estem perdent oportunitats i, en conseqüència, la possibilitat de tenir alguna possibilitat si no desenvolupem a temps i com cal el sector logístic.
PIMEC reivindica la necessitat de no frenar més el Corredor Mediterrani, una infraestructura fonamental per a les mercaderies i la indústria catalana, mediterrània, estatal i europea.
Infraestructures clau per a l'economia

Ara a portada
-
-
Esports Diego Ocampo: «Vull agrair que els jugadors es juguin la salut per l'equip» Xavier Sucarrats
-
Successos Detingut un home de 42 anys a Manresa per apunyalar la seva mare i deixar-la ferida de gravetat Redacció
-
Societat Una avaria informàtica obliga l'Ajuntament a deixar oberts els contenidors intel·ligents fins a dimarts Pere Fontanals
-
Publicat el 14 de desembre de 2015 a les 00:00