El Govern de la Generalitat va aprovar aquest 10 de setembre el projecte de llei de formació i qualificació professional de Catalunya amb l'objectiu de millorar la qualificació de les persones i la competitivitat de les empreses. El text planteja, sobre el paper, qüestions tan importants com la incorporació de l'empresa en la formació professional; la creació de mecanismes per tal de poder detectar les necessitats formatives del mercat laboral o la integració dels sistemes de formació professional: el vinculat al sistema educatiu i el vinculat a l'àmbit laboral; totes elles fonamentals perquè la demanda i l'oferta del mercat de treball comencin a escurçar distàncies.
Des de la petita i mitjana empresa hem reivindicat històricament la necessitat d'un marc que assenti les bases d'un model de formació i qualificació de les persones d'acord amb l'activitat econòmica de cada territori. L'absència d'aquest fonament ens ha portat, sovint, a assumir individualment la formació dels nostres treballadors i treballadores per a perfils professionals especialitzats que no existien al mercat laboral per la manca d'una oferta formativa adient. En aquest sentit, empreses i territoris, i el Bages n'és un exemple clar, van ser pioners en la constitució de projectes de formació professional en col·laboració amb entitats com ara el Centre de Formació Pràctica, encaminades a proporcionar els perfils professionals que demanden les empreses de la indústria del metall.
Ara, per fi, sembla que s'aborda un model integral de formació que pot començar a donar respostes a la millora de l'ocupabilitat de les persones i al canvi profund de model productiu que necessita el país. Comencem el camí i el comencem tard; per tant, caldrà que, més enllà de l'anunci fet pel Govern, els grups parlamentaris donin suport al projecte de llei per tal que aquest entri en vigor, com més aviat millor, i pugui implementar-se. És urgent, és necessari; és inajornable. Necessitem un sistema de formació professional orientat al mercat de treball i que ens proporcioni perfils qualificats.
Des de PIMEC ens preocupen les dades sobre el perfil de la nostra població activa (totes aquelles persones entre els 16 i els 64 anys que treballen o busquen feina) en relació a la de països veïns com ara França o Alemanya. Mentre que nosaltres superem en un 18,1 i en un 31,9, respectivament, el percentatge de persones treballadores amb un nivell de qualificació baix, en canvi ells ens superen en un 22 i un 37 en el percentatge de persones treballadores amb un nivell mitjà. Tot plegat és especialment rellevant en un escenari on el progrés tecnològic afecta directament tots els sectors de l'activitat econòmica: els llocs de treball que s'han de cobrir ara i els que s'hauran de cobrir en un futur requeriran un nivell de competències professionals molt més elevat per a qualsevol àmbit de qualificació.
Aquest escenari de futur, que ja és present, ens porta a afirmar que aquesta qualificació ha de venir a través de la formació professional que, amb aquest nou plantejament integrat del vessant educatiu i laboral, ens ajudarà a modificar les estadístiques i a construir un escenari de futur sòlid i esperançador per a tots plegats.