L'urbanisme al Barri Vell reclama estratègia

11 de febrer de 2014
Des de fa mesos, la comissió de seguiment del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) es reuneix mensualment per tal d'estudiar, debatre i intentar consensuar diverses propostes sobre la ciutat. La comissió està formada per l'equip redactor i membres del govern i, també, de l'oposició. Des d'ERC sempre hem cregut que són unes reunions de treball profitoses i enriquidores, i sempre hi hem aportat els nostres coneixements, idees i fins i tot dubtes de manera franca i constructiva. De moment s'hi han tractat, bàsicament, nous sectors de creixement i diversos plans de millora urbana per tal de relligar internament diversos barris de la ciutat i, cal remarcar-ho, en bona part dels plantejaments govern i oposició ens hem posat d'acord. 
 
I amb tot, queda molta feina per fer, especialment en àmbits tan transcendentals com la revitalització del Barri Vell, un tema que des d'ERC hem reclamat insistentment d'abordar. Sorprenentment, el govern de la ciutat i l'equip redactor del POUM esbomba a primers de febrer, tot de propostes que mai no han passat per cap sessió de seguiment. Més, encara, quan a la darrera trobada es va informar que el debat sobre el Barri Vell es duria a terme en la propera reunió, prevista per aquest mateix mes!
 
És evident que el govern pot actuar de la manera que cregui més convenient. Però si les comissions de seguiment són per debatre i acordar, de manera participada, els treballs de redacció del POUM, no entenem que es facin públiques propostes que ni tan sols hem treballat i, per tant, creiem que no és la millor manera per mantenir la confiança i la voluntat de consens que hi ha hagut fins ara.
 
Més enllà de les formes, però, creiem que les propostes fetes públiques sobre el Barri Vell són absolutament desafortunades. Per una banda s'obre el meló dels habitatges unifamiliars i els aparcaments en planta baixa sense presentar quin és el model de centre històric que volem. Quin projecte tenim per seguir amb la revitalització? Quina jerarquia de carrers hi ha d'haver al centre històric? Quins han de ser estrictament comercials i quins volem que admetin una barreja d'usos que els faci més atractius?. Ras i curt: abans d'anar escampant propostes convindria tenir clar quin és el model de Barri Vell que volem.
 
Encara més. Cal evitar comentaris que, per si sols, generen el contrari de l'objectiu que diuen perseguir. Què vol dir això que "no es tracta de fer fora ningú"? I què vol suggerir això que necessitem gent de Pineda per revitalitzar el centre històric, com si hi hagués ciutadans de primera i de segona? Creiem sincerament que aquesta estigmatització no ajuda gens a la voluntat que tots tenim de seguir revitalitzant el Barri Vell de la ciutat. On el primer objectiu ha de ser el d'evitar que aquells que hi viuen en marxin i millorar les condicions d'habitabilitat d'un parc d'habitatges molt deteriorat. Encara més, l'hem de fer prou atractiu perquè esdevingui un reclam per a tots aquells que viuen en altres punts de la ciutat, atrets per la seva centralitat i la seva qualitat. Una majoria social que pugui tornar a omplir el Barri Vell de vida i, alhora, generar noves sinergies en l'activitat comercial.  
 
Al capdavall, demanem al govern de la ciutat que abans de fer afirmacions amb aquesta lleugeresa o de llançar propostes aïllades, faci un plantejament global i a fons del model de Barri Vell que volem. Si és així, la nostra voluntat serà la que hem tingut sempre: seguir treballant colze a colze per fer un centre històric més atractiu i viu. 
 
I només així, amb més estratègia i menys soroll, entre tots aconseguirem que el conjunt de la ciutat també ho sigui.