Els Estats Units tenen la millor democràcia que els diners pot comprar. Això s'evidencia quan un dels principals candidats a governar-los és un multimilionari, i quan tots els altres precandidats -a excepció d'en Bernie Sanders- van ser patrocinats per multimilionaris i grups empresarials.
És difícil parlar d'una democràcia del poble, pel poble i per al poble. No sorprèn que tres de cada quatre nord-americans pensin que la corrupció és generalitzada al govern, segons l'enquesta Gallup del 2015. Això es tradueix amb què un 84% opina que els diners tenen massa poder en aquest sistema polític.
I si els diners ho poden (gairebé) tot, no és d'estranyar que, com a candidat a la presidència hi hagi Trump, un personatge de clar talant feixista. I Clinton, que tampoc és una santa: el 22 de juliol, WikiLeaks va revelar més de 19 mil correus electrònics dels dirigents del Comitè Nacional Demòcrata (CND) que van deixar en evidència com el Partit Demòcrata va afavorir Hillary i va perjudicar el senador Bernie Sanders. També es van publicar uns arxius d'àudio amb missatges del CND en els quals parlaven de fer una aliança per evitar que Sanders es convertís en el candidat del Partit Demòcrata a la Casa Blanca. Vaja, que ni Hilari ni el seu partit han demostrat ser uns referents de la democràcia i tampoc de l'ètica.
Però parlem de Trump. És un candidat d'un perfil encara més extremista que el que ostentava l'expresident Bush. És preocupant que legions de ciutadans votin un home que es nodreix de la por i es recrea amb la tortura i les deportacions massives. S'ha de tenir clar que un país que vota un home d'un perfil com aquest té un gran problema social. Sense aquestes multituds pertorbades que projecten sobre ell les seves incerteses, malsons i desitjos, el candidat Republicà Donald Trump no existiria. Per mi són també veritables culpables els homes i dones encantats pel seu carisma i bel·ligerància. La incessant celebració de l'avarícia i el masclisme que protagonitza Trump fa recordar altres episodis de la història en els quals els líders més perillosos van ser elegits per apaivagar conflictes socials sense resoldre.
Tinc clar que les campanyes electorals als EUA són pur espectacle. Però tenen conseqüències reals per al món sencer. El xou d'odi i temor que va poder veure en el marc de la darrera Convenció Nacional Republicana hauria d'alarmar no només a qualsevol nord-americà conscient, sinó al planeta sencer. Cal escoltar el discurs de Donald Trump per entendre perquè tanta gent, fins i tot de dins del seu partit, està afirmant obertament que ell és una amenaça a la democràcia i que és sorprenent que ara sigui el candidat presidencial d'un dels dos partits nacionals, tot i sabent (els ciutadans que el van escollir), que és populista-nacionalista i racista (tots, termes no pejoratius en aquest cas, sinó descripcions fonamentades), i que el fenomen que encapçala té nom: feixisme.
Què passa dins i fora d'aquest país, que davant d'això no tremolen i ho permeten? Una àmplia gamma dins de la cúpula política del país -funcionaris, intel·lectuals, comentaristes i ara fins i tot algunes figures republicanes- expressen la seva por, no només per al joc polític, sinó per al futur del país i del món per tal com Trump parla del poder atòmic. Ell mateix, durant la Convenció Nacional Republicana, va dir que s'hauria de declarar una guerra mundial contra les forces terroristes. Recordin o llegeixin el que és per aquest home una força terrorista, si us plau.
Donald Trump ha reiterat que els emigrants i refugiats podrien ser un cavall de Troia i va proposar un escrutini de cada musulmà en aquest país en resposta a la tragèdia de Niça. A més, va repetir les seves declaracions de construir un mur a la frontera amb Mèxic i promoure l'expulsió massiva d'indocumentats. Amb això segueix cultivant la histèria que neix d'un sector del poble intensament espantat i molt ignorant del que passa al món.
Aquest polític, que dóna, explícitament, suport a l'ús de la tortura contra els sospitosos de terrorisme; a la vigilància de les mesquites, i a efectuar batudes massives per detenir i interrogar nord-americans per la seva fe sospitosa -entre altres propostes que violen les normes legals del seu país i el dret internacional- ha estat coronat com a candidat. Trump va proclamar: "Som els candidats de la llei i l'ordre. Som el partit de llei i ordre".
Nosaltres, de moment, només som espectadors de tot el que passa a Estats Units, però si tenim en compte el potencial armamentístic del país i la seva història, Trump ens hauria de començar a fer molta por.
Ni Hillary ni Trump. Però Trump fa més por.

Ara a portada
-
-
Cultura i Mitjans Sant Jordi 2025: aquestes són les 73 novetats literàries d'autors del Bages i el Moianès Aina Font Torra
-
Cultura i Mitjans El centre de Súria s'omple de música i festa en l'inici de les Caramelles Redacció
-
-
Esports El Baxi Manresa continua la caça del play-off davant un Bàsquet Girona en alça Xavier Sucarrats
Publicat el 02 de setembre de 2016 a les 10:21
Actualitzat el 02 de setembre de 2016 a les 10:26