Sembla que ara ens atrevim més a parlar d'economia. Hem passat més de 8 anys malparlant de l'economia, patint per cada notícia que arribava d'una pime que tancava, d'un sector financer poc "business friendly" i, molt sovint, amb l'angoixa d'arribar a final de mes i comprovar que aquell client havia fet el pagament, de manera que això et permetria pagar els proveïdors.
Ara, parlar d'economia s'ha convertit en tema molt més agradable. Els autònoms i les pimes estem en processos d'increment de vendes i exportacions, i sembla que fins i tot tornem a invertir. Estem immersos en un clima de confiança empresarial i un dels temes més importants i que influeix més en aquest creixement és la capacitat que tenim de crear ocupació. Ocupació perquè estem creixent i augmentem les nostres plantilles, alhora que es creen nous perfils de treball, perquè amb les inversions i la innovació que hem dut a terme necessitem incorporar gent amb especialitzacions concretes.
Les universitats i les empreses, sobretot les pimes, haurem de trobar una manera millor i més ràpida d'implementar el coneixement actual i el que es generarà en el futur pròxim. És responsabilitat de les dues parts i de les administracions prendre les decisions que condueixin a aquesta col·laboració, i realment cal canviar molts enfocaments actuals. Els plans d'estudis hauran de tenir en compte aquests canvis i preveure amb antelació les noves demandes professionals. Hem d'aconseguir, sobretot en la formació professional, un ajustament entre l'oferta i la demanda.
Un altre punt a favor d'aquesta simptomatologia de millora és el creixement del consum. Es contempla un creixement del PIB per a aquest any al voltant del 3,1% i unes bones expectatives per a l'any que ve. Afavorir el petit negoci, el comerç i els autònoms és molt important, ja que són els que bàsicament generen més oportunitats i promouen la igualtat social i l'equilibri territorial. A les nostres comarques detectem precisament això, petits negocis que avancen, amb increments de treballadors, obertures de nous mercats i nous establiments.
El comerç patirà molts canvis i haurem de procurar harmonitzar el nou comerç amb el tradicional si no volem perdre el teixit i la qualitat comercial de les nostres poblacions. El comerç de proximitat és el que dona vida, caràcter i atractiu als carrers de les nostres ciutats i pobles, i el que acaba vinculat sempre amb el turisme, que hauria de ser un altre punt fort del nostre territori. El turisme d'interior és i ha de ser un sector en constant creixement.
En una societat que canvia ràpidament i constantment, la digitalització, la robòtica, la indústria 4.0 provoquen uns canvis a una velocitat que mai no havíem vist. Però l'adaptació a aquesta nova situació no és fàcil per a les nostres petites empreses, que han d'afrontar nous reptes; i, carregades encara amb una motxilla de dificultats (finançament, pressió fiscal, laboral), han de treballar per aconseguir aquests propòsits en uns terminis molt curts. Parlar d'economia ara és més agradable, perquè quan comencem un debat ja no és per lamentar-nos sinó per mirar al futur amb optimisme i amb ganes de canviar-lo.
ARA A PORTADA
-
-
-
L'abat de Montserrat: «Rebem amb joia l'elecció de Lleó XIV, és un perfil de certa independència» Redacció
-
Sor Lucía Caram sobre Lleó XIV: «És un moment d'esperança. Té una visió molt clara de la realitat eclesial i mundial» Redacció
-
Queixes dels usuaris de l'Autopista de Terrassa per retencions en la targeta malgrat la gratuïtat del peatge Pere Fontanals