Restablir la calma

Publicat el 14 de desembre de 2017 a les 15:21
Actualitzat el 14 de desembre de 2017 a les 15:25
Diuen que després de la tempesta sempre arriba la calma. Podrà trigar més o menys, però acabarà arribant. Ara com ara, la veritat és que a les portes del 21-D, i amb molta incertesa encara en l'ambient, els empresaris volem passar pàgina d'uns dels episodis polítics més convulsos dels últims anys. El protagonisme inusitat que han rebut les estadístiques i les notícies econòmiques durant aquestes setmanes ha portat a les empreses a estar en el punt de mira, en el centre de la tempesta institucional i mediàtica. 

De fet, han rebut molta més atenció mediàtica els recents canvis de seu d'unes 2.000 companyies, que de moment no han afectat a l'ocupació a Catalunya, que el tancament de 85.000 empreses que es va portar per davant uns 250.000 empleats durant els anys de crisi econòmica. 

Als Estats Units, per exemple, el 70% de les majors empreses del país tenen la seva seu social en Delaware, un petit estat amb grans avantatges en dret societari i fiscalitat corporativa. En canvi, els seus centres productius poden situar-se a Detroit, Silicon Valley, Tennessee o Nova York segons la seva activitat. 

També convé mantenir la serenitat en els cercles empresarials de la resta d'Espanya, alguns dels quals s'han deixat portar per l'exaltació i l'ímpetu del complex moment polític. Mirant de nou fora de les nostres fronteres, podem recordar els nombrosos episodis de boicot a productes japonesos a la Xina, tan habituals des de 1915 com efímers. Tots ells no eviten un flux comercial bilateral de 350.000 milions d’€ per any, amb 30.000 empreses japoneses instal·lades en el gegant asiàtic. En el cas de Catalunya i Espanya, les Taules Input-Output mostren 4 euros de vendes intermèdies des d'Espanya a Catalunya per cada 10 euros de vendes catalanes a la resta de l'estat. Més que mai durant aquests dies, els empresaris ens hem adonat de la nostra estreta relació. 

També durant la tempesta hem pogut veure una interpretació creativa i intencionada de xifres i les notícies, com en el cas del turisme. Segurament tant l'atemptat d'agost a Barcelona com la negativa imatge internacional han afectat al sector turístic català, però també cal tenir en compte que l'ocupació hotelera es ressent sempre al final de la temporada d'estiu, com a l'octubre.

Per tot, creiem que és tasca de tots restablir la confiança a Catalunya, per garantir així que els seus moviments societaris quedin només restringits al Registre Mercantil. També és imprescindible que tant la situació política com les relacions empresarials entre Catalunya i Espanya tornin a la normalitat. O que finalitzi la inseguretat jurídica que ha generat l'aplicació de l'Article 155, que ha congelat programes públics de suport a les empreses i ha suspès el principi de subsidiarietat i proximitat de l'administració, crucial per als petits empresaris. 

Per aquest motiu, i en vistes dels propers comicis, hem lliurat als representants polítics de cada partit un document amb les propostes per millorar l'entorn en el qual operen les pimes i els autònoms. Al final, els empresaris només anhelem que la política ens permeti treballar amb tranquil·litat, previsió i estabilitat. 

Les eleccions del 21-D han de servir per garantir l'estabilitat política i jurídica que necessita el país per a la seva activitat econòmica, la inversió i la generació d'ocupació de qualitat. En aquest sentit, és necessari que els partits polítics facin una lectura constructiva dels seus resultats i inverteixin el màxim esforç en arribar a acords que garanteixin la governabilitat del país. En qualsevol cas, i sigui quin sigui el resultat dels comicis, des de PIMEC seguirem treballant perquè la política afecti de manera positiva a les petites i mitjanes empreses, el teixit empresarial del país.