El proper dimecres, 5 de febrer, a les 7 de la tarda, l'Espai Òmnium de Manresa acollirà la presentació oficial de la publicació Una cultura d'impacte per la ruptura, de Cultura del Bé Comú, una eina imprescindible per a totes aquelles persones interessades en la relació entre cultura i transformació social. Aquesta obra es pot obtenir en format digital a través d'aquest enllaç i en format físic, disponible a les diferents presentacions que es realitzaran els propers mesos.
La publicació, que esdevé el llegat més tangible de la consultora en cultura d'impacte Cultura del Bé Comú, marca també un punt d'inflexió: aquesta consultora, després de 6 anys de trajectòria, aturarà la seva activitat. El llibre parteix d'una reflexió col·lectiva desenvolupada des de la Catalunya Central per descriure i construir un marc comú per a la cultura transformadora entesa com un "territori habitat de fa temps i poc cartografiat dins el mapa de la cultura".
El projecte va néixer a finals de 2022, impulsat per Cultura del Bé Comú, amb suport de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i la Comunalitat de Manresa, a través de l'itinerari de debat: què és cultura transformadora. Aquest
itinerari ha inclòs una sèrie d'espais de treball i reflexió col·lectiva, estructurats en tres parades clau:
- Obrim el meló: una sessió introductòria amb la participació de col·lectius com REACC, Cultura i Conflicte, i La Deskomuna
- Debatem: una jornada de debat participativa, celebrada el 17 de juny de 2023 a l'Anònima de Manresa, que va reunir agents culturals per definir el concepte des de l'experiència cooperativa.
- Diagnostiquem: un taller celebrat el 16 de novembre de 2023 a l'Ateneu La Sèquia de Manresa, on es van identificar pràctiques de cultura transformadora a l'ecosistema artístic-cultural local.
Les conclusions extretes d'aquest procés s'han sintetitzat en aquesta publicació, amb l'objectiu de servir com a guia i base compartida per als agents de la cultura transformadora a la Catalunya Central. La redacció del manual ha anat a càrrec de Cultura del Bé Comú i Jordi Jet Serra Morales.