La Fira de l'Aixada de Manresa retornarà el Centre Històric al seu passat medieval el cap de setmana de l'1 i 2 de març. En aquesta ocasió ho farà potenciant les activitats per al públic familiar de l'Aixada Infantil, incorporarà espectacles accessibles en llengua de signes i ampliarà les activitats del Campament Medieval de la plaça Milcentenari. A més, es recuperarà l'escenificació de l'enfrontament entre cristians i jueus.
En aquesta aposta per les activitats per al públic familiar, incloses en l'Aixada Infantil es reforçaran els tallers infantils afegint a la Sala Gòtica de la Seu, L'atelier dels oficis, que serà un espai per recrear els antics oficis jugant i explorant, per a infants de fins a 6 anys. A la plaça de l'Hospital, tot aprofitant l'èxit de l'espectacle L'enigma de l'hospital superior de la Sala Gòtica de l'Hospital de Sant Andreu, s'hi farà un taller de paper i flors seques. També adreçat al públic infantil, s'estrenarà l'activitat L'esport en època medieval. Es tracta d'una activitat gratuïta i que convida la mainada a divertir-se tot practicant esport tal i com es feia a l'Edat Mitjana. L'activitat està organitzada pel Club Atlètic Manresa, entitat administradora de la Festa de la Llum d'aquest 2025. També hi haurà l'espai habitual de l'Aixada Infantil a la plana de l'Om, mentre que a la plaça del Milcentenari, a la zona del Campament Medieval, els més petits podran participar en El duel d'espases” i també es podran disfressar i fotografiar-se com a autèntics personatges medievals. Aquest Campament Medieval serà, precisament, un dels espais que també es reforça en aquesta edició, ja que és on el rei Pere III acabarà el seu recorregut amb una exhibició de lluita, després de l'espectacle central de dissabte i diumenge al migdia.
Amb l'objectiu de fer més accessible la fira a tothom, enguany hi haurà un espectacle teatral amb llengua de signes. Es tracta de Cap de trons, del Taller dels Carlins. Es representarà dissabte i diumenge a les 11.20 h al carrer del Balç i a les 6 de la tarda, a la plaça de Sant Ignasi Malalt, i serà interpretat amb la llengua de signes per part del Casal Social del Sord de Manresa i Comarques. A més, aquesta mateixa entitat farà un taller participatiu de com es comunicaven amb signes a l'època medieval, a les 11 del matí, a 2/4 d'1 del migdia i a les 5 de la tarda, en un dels espais del carrer del Balç.
L'escenari de la plaça Major guanya centralitat
En aquesta edició, l'escenari de la plaça Major guanyarà centralitat per millorar l'escenificació dels espectacles centrals, que mantenen els guions estrenats el 2023. Aquests espectacles seran L'Inici de tot, que es podrà veure el dissabte i el diumenge a partir de 2/4 d'1 del migdia i L'aigua és llum que s'escenificarà els dos dies a 2/4 de 8 del vespre. L'inici de tot és l'espectacle protagonitzat pel rei Pere III. Abans de l'espectacle, el rei i el seu seguici, començaran el recorregut a la plaça de la Reforma i tot seguit faran l'espectacle a la plaça Major. I un cop acabada la representació, farà un passeig a peu per diferents carrers de la ciutat, acompanyat del seguici, i durant el qual es trobarà amb diferents accions fins a arribar al campament de la plaça del Carme. En l'acte central de la tarda, el protagonisme és per al bisbe de Vic Galceran Sacosta, que farà la seva sortida des del Parc de la Seu a les 19.10h i a 2/4 de 8, farà la seva representació a la plaça Major.
També es manté l'aposta de potenciar els personatges que recorren la fira, com els Drapaires, que estaran a peu de carrer i que oferiran una major interacció amb el públic. Les 200 parades estaran repartides pels carrers del Centre Històric: zona del parc i la Baixada de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i Plana de l'Om. També pels carrers Sobrerroca, Cap del Rec, plaça i carrer del Carme i Muralla del Carme.
El programa de la Fira de l'Aixada d'enguany l'han presentat aquest dimecres al matí la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante, Joan Orriols, coordinador de l'Associació Manresa de Festa, i Mireia Cirera, membre de la taula de coordinació artística de la Fira de l'Aixada.
Espais de teatre i dansa
Al llarg de tot el cap de setmana hi haurà diferents espectacles de teatre i dansa a diferents espais de la fira. Així, a part de la plaça Major, també hi haurà espectacles a la plaça Europa, al Parc de la Seu, a la plaça de Sant Ignasi Malalt, el carrer del Balç, la casa Amigant, la plaça Gispert, la plaça Milcentenari, entre d'altres.
Tots els actes són organitzats per l'Ajuntament de Manresa i l'Associació Manresa de Festa amb la coordinació escènica de Mireia Cirera, Dani Ledesma i Tàtels Pérez, i la col·laboració desinteressada d'una trentena d'entitats locals que aportaran a la Fira al voltant de 500 actors.
Visites dramatitzades a la Seu
Durant el cap de setmana de l'1 i 2 de març també hi haurà la possibilitat d'assistir a les visites teatralitzades a la Seu de Manresa, que permetran veure des del claustre neogòtic fins a la primera coberta del temple. El personatge Berenguer de Montagut, mestre d'obres de la basílica de la Seu, serà l'encarregat de guiar els visitants. Les visites es podran fer matí i tarda. Les entrades es podran adquirir directament a la Seu o per internet en aquest enllaç. Les visites són organitzades per la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa.