Les associacions de veïns de Manresa critiquen els incompliments de l'Ajuntament en polítiques de participació

Argumenten que els Consells de Districte, el Consell de Ciutat i els pressupostos participatius porten anys sense funcionar

  • El Consell de Ciutat de Manresa no es reuneix des de 2022 -
Publicat el 26 d’octubre de 2024 a les 16:04
Actualitzat el 26 d’octubre de 2024 a les 16:24

La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ha volgut denunciar públicament els incompliments de l'Ajuntament en polítiques de participació municipal que porta anys aacumulant, tant pel que fa a les reunions dels Consells de Districte, del Consell de Ciutat, com en la convocatòria dels pressupostos participatius. La Federació critica, especialment, que l'Ajuntament "incompleix el reglament de Participació Ciutadana que ell mateix ha elaborat i aprovat en sessió plenària".

La participació ciutadana és l'"eterna assignatura pendent" de l'Ajuntament de Manresa, asseguren des de l'entitat, a l'hora que recorden que els pocs avenços aconseguits "han sigut fruit de la pressió de les entitats i els ciutadans". A Manresa, hi ha uns marcs de participació ciutadana "on s'escolten les reivindicacions", però "sense que tinguin poder de decisió". A més, denuncien, l'Ajuntament "sovint incompleix el reglament de participació que ell mateix ha elaborat".

Així, la FAVM posa com a exemple els Consells de Districte que, segons el reglament, s'han de reunir tres vegades l'any, "i el 2023 no va celebrar cap reunió i aquest 2024, tampoc". És el mateix que passaa amab el Consell de Ciutat, que s'ha de reunir un cop l'any i que no ho fa des de 2022.

Un altre dels capítols de participació important, com els pressupostos participatius, que s'han de convocar cada any, "es van convocar entre 2015 i 2019, però des de llavors ja no s'ha fet, o sigui, des de fa cinc anys". En aquests tres capítols, la FAVM també critica els imports destinats a l'execució de projectes, i el fet que l'Ajuntament "no hagi donat cap informació" del perquè d'aquests endarreriments.

Finalment, la Federació també posa com a exemple de mala praxis el reglament de consultes populars, i ho fa posant l'exemple de la consulta que ella mateixa va demanar per decidir sobre l'actuació een el jardí de la residència de la Font dels Capellans durant l'urbanització de l'avinguda dels Països Catalans. "Vam entrar la instància el 26 de juliol de 2021, i hores d'ara encara no hem rebut resposta", afirmen.

Per tot plegat, la FAVM exigeix a l'Ajuntament de Manresa una "participació ciutadana eficient i no només teòrica i d'aparador".