CiU al Bages es mobilitza contra la reorganització no confirmada de les urgències

Des de CatSalut no s'entén aquesta mobilització, ja que segons el nou gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Toni Iruela, no hi ha cap decisió presa i només s'està fent una avaluació del funcionament i recursos de l'atenció d'urgències.

Publicat el 07 de juliol de 2009 a les 19:27

El CAP Bages de Manresa, on segons CiU se centralitzaran les urgències nocturnes de part del Bages.

Regidors de CiU a la comarca del Bages estan presentant als ajuntaments de la comarca una moció en contra de la posada en marxa d'un ACUT (Atenció Continuada d'Urgències de base Territorials). La moció s'ha presentat fins ara a Sant Joan de Vilatorrada, on ha estat rebutjada, i aquest dimarts es debat al ple de Santpedor. Segons aquesta moció, això implicaria que els serveis d'urgències nocturnes de les Àrees Bàsiques de Salut es concentressin a Manresa.

Iruela reconeix que des que va assumir el càrrec el passat mes d'abril ha encarregat un estudi de quines són les necessitats i el funcionament dels serveis d'urgències amb la voluntat d'introduir canvis en el cas que siguin necessaris per millorar l'assistència. No obstant això, assegura, 'no hi ha cap instrucció donada per implementar cap canvi', ja que la fase d'avaluació no ha finalitzat. A més, afegeix, només s'introduiran modificacions 'si hi ha possibilitats de millora'.

Per aquest motiu, el màxim responsable del Servei Català de la Salut a les Comarques Centrals no entén com és que s'ha iniciat una campanya d'oposició en contra d'un projecte que encara no existeix.

En aquests moments, a la comarca del Bages hi ha onze Àrees Bàsiques de Salut, que donen servei a una població d'uns 185.000 habitants. Totes elles tenen el seu propi dispositiu d'urgències. Segons Iruela, aquest dispositiu, sobretot en hores nocturnes, està atenent molt poques urgències i en un context com l'actual, cal optimitzar els recursos. Una possibilitat de fer-ho és centralitzar l'atenció continuada, com es va fer a la comarca d'Osona, però insisteix que encara és aviat per decidir si en el cas del Bages es durà a terme una mesura similar.

Precisament per evitar una mobilització com la que hi va haver a Osona quan es van centralitzar les urgències nocturnes d'una part de la comarca, el gerent de CatSalut a les Comarques Centrals assegura que es farà un procés de debat i explicació a tots els afectats. Iruela confia que 'si s'explica bé que es persegueix una millor assistència no hi ha d'haver massa problemes'.

En les mocions que CiU està portant als ajuntaments de la comarca s'assegura que aquest canvi suposarà una pèrdua de qualitat i quantitat assistencial, que s'aplicarà a partir del mes d'octubre i que les urgències se centralitzaran al CAP Bages, actualment en obres d'ampliació. CiU xifra aquesta pèrdua en un 5,5% en el cas de l'Àrea Bàsica de Manresa, del 70,33 a la de Sant Joan de Vilatorrada, del 50,8% a la de Navarcles-Sant Fruitós de Bages i del 67,6% a la de Sant Vicenç de Castellet.

Per això, la moció reclama al Departament de Salut que retiri la posada en marxa de l'ACUT al Bages i sol·liciten que es tinguin en compte les opinions i propostes dels professionals que treballen en aquestes Àrees Bàsiques de Salut.
 

El gerent de CatSalut a les Comarques Centrals, Toni Iruela.