El conflicte per la contaminació a la Tosca manté el Moianès partit en dos

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, reclama en un programa de Ràdio Moià que la negociació es porti en els "òrgans que toca", mentre que el de Calders, Eduard Sànchez, l'acusa d'amenaces i diu que té "una actitud falangista"

Publicat el 08 d’abril de 2016 a les 23:39
Actualitzat el 08 d’abril de 2016 a les 23:48
Entremig de paraules que podien semblar d'apropament, el programa Qui dia passa, any empeny de Ràdio Moià del passat dimarts va posar en evidència que serà molt difícil arreglar la trencadissa que viu ara mateix els pobles del Moianès per la contaminació que es registra en la riera la Tosca i que afecta, principalment, els municipis de Calders, Monistrol de Calders i Navarcles, aquest últim ja al Bages.

El programa, que recollia una taula rodona entre Eduard Sànchez, alcalde de Calders, Ramon Vancells, de Monistrol i Eduard Guiteras, de Castellcir, va començar amb dues intervencions telefòniques, les de Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles, i de Dionís Guiteras, de Moià, que no van ser presents físicament a la tertúlia.

Ferrer va insistir en que l'important era coincidir entre tots els alcaldes "en la diagnosi del problema i en mirar com solucionar-lo, i no tant en buscar culpables". Dionís Guiteras també començava insistint en que "cal que parlem i ho solucionem", però de seguida mostrava el seu descontentament perquè el tema hagués anat a parar als mitjans en comptes de portar-lo "en els ògans que toca".

En aquest sentit, Guiteras va denunciar que en el ple del Consell Comarcal del Moianès que s'havia celebrat el dia abans, els proposants de la moció "no van voler canviar ni una coma" per arribar al consens i això, segons l'alcalde de Moià, comporta que "si fas política sense totes les dades acabes caient en el populisme i la injustícia". "La prepotència que hem demostrat", va seguir, "ens l'haurem de menjar amb patates". Guiteras també va aprofitar per insistir que Moià treballa pel medi ambient des de 2011 "quan es va haver de canalitzar el polígon del Pla de Romaní".

Ja a l'emisora, l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, va assumir que "potser ens hem precipitat", però va assumir que "el tancament de l'aigua a Calders per contaminació va ser la gota que va fer vessar el got", en referència a que aquest municipi va passar més d'una setmana a primers de març sense poder tibar aigua de la riera per l'alta concentració d'amoni que va arribar a un índex pròxim a 12 punts quan el màxim ha de ser de 0,075.

El mateix Vancells va recordar que ell mateix va portar la contaminació a la riera a un Consell d'Alcaldes, "però tothom hi va passar de puntetes". Per això va justificar que si no s'hagués fet públic el problema a través dels mitjans "encara estaríem al mateix punt". El fet més greu, però, va ser quan l'alcalde de Calders, Eduard Sànchez va assegurar que després del ple, es va dirigir a Guiteras "per rebaixar tensions", i assegura que el va "amenaçar" i li va fer "el senyal de la creu". Sànchez que va definir el gest de Guiteras com a "una actitud falangista", va recordar que a més a més de president del Consell Comarca, també és vicepresident de la Diputació, "i això pot tenir efectes contra nostre".

Calders aprova la moció per unanimitat

Si això passava dimarts, dijous el ple de l'Ajuntament de Calders aprovava per unanimitat la moció que a primers de setmana no havia prosperat al Consell Comarcal gràcies al vot de qualitat del president. Al municipi del sud del Moianès, la moció prosperava amb els vots a favor de Junts per Calders, formació vinculada a ERC, el partit de Dionís Guiteras. Cal recordar que fa deu dies la proposició també es va aprovar per unanimitat a Navarcles.
 

Àudio del programa de Ràdio Moià