El llop guardant la zona blava

Publicat el 27 d’octubre de 2011 a les 22:00
Pere Fontanals: Per un moment imaginem que vull muntar un quiosc de pipes i convenço un patrocinador, ara se'n diu business angels, que em posa el local, me l'omple de paquets de pipes i em cedeix totalment la seva explotació amb una clàusula extraordinària on em garanteix un mínim d'ingressos mensuals, suficients per a portar una bona vida, posant-los de la seva butxaca si en la facturació de pipes no arribo a aquest import. Si facturant cobro el mateix que sense facturar, algú es pot imaginar que encendré el llum de l'aparador quan es faci fosc? Que obriré puntual si un dia tinc son al matí? Que contractaré una persona per ampliar l'horari i obtenir més beneficis? Que estaré atent a la feina i innovaré i tindré iniciativa pròpia?

Doncs pam amunt, pam avall, aquestes són les condicions que va signar en el seu moment l'Ajuntament de Manresa amb EYSSA per a l'explotació de la zona blava de la ciutat a canvi del diferencial en els costos de la construcció de la nova plaça de la Reforma. Sense entrar a discutir l'amabilitat de la plaça o la seva utilitat o la seva estètica, podria resultar raonable com a pagament de la desviació pressupostària la concessió durant uns anys de la gestió de la zona blava. De fet a nivell empresarial l'endossament del cobrament de factures quan la liquiditat justeja és una pràctica habitual i el recàrrec de la plaça de la Reforma va arribar en un moment –que encara és- crític sobretot quant a efectiu als calaixos municipal.

Aquesta concessió ha comportat que la zona blava de Manresa sigui una de les més cares de l'estat. Això que no és ni bo ni és dolent ja que crec, jo que sóc conductor, que s'ha de penalitzar qui vol entrar amb el cotxe fins a dintre la botiga en comptes d'anar-hi a peu, en bus o en bicicleta, és només la punta d'un problema amb les arrels molt més fondes. Si EYSSA, l'empresa concessionària de la zona blava de Manresa té un mínim garantit independentment que facturi més o menys en tiquets i en sancions, quin interès pot tenir en esprémer els conductors que no obeeixen la normativa o deixen in eternum el cotxe ocupant un espai que hauria d'afavorir la mobilitat? Cap ni un.

I malgrat que a primera vista el poc interès per sancionar la zona blava pot semblar una bona notícia per als compradors i, fins i tot, per als comerciants, el cert és que és una mala notícia per a tothom. La part de la factura que paga el consistori quan no s'arriba al mínim surt de les arques municipals, o sigui que ho paguem conductors i no conductors, qui va amb el cotxe fins a la porta de la sabateria i qui decideix anar-hi a peu, qui no va mai al centre i qui s'hi passa el dia. Qui no paga, en aquest cas, és qui ve de fora a la ciutat a fer els encàrrecs.

Però és que també per a qui usa la zona blava l'arbitrarietat de no saber amb l'humor que es trobarà el vigilant o les instruccions que ha rebut des de dalt no li permeten tenir un criteri objectiu en què basar-se. I finalment, el comerciant que amb la falta de rotació en els aparcaments es pot trobar amb llargs carrers ocupats per cotxes improductius.

Garantir un mínim suficient a EYSSA –o a qualsevol empresa privada- per la gestió de la zona blava va ser com donar-li un ramat al llop per a què se'n faci càrrec. Cal que el nou govern renegociï aquesta clàusula abans no corri la veu que deixar el cotxe sense tiquet a la zona blava no comporta condemna. Tocarà cedir per una altra banda, segurament, però si més no que tinguin l'al·licient de complir amb el propòsit del tracte.