El ple de Manresa, contra la llei de l'avortament amb un PP a l'extremenya

La moció de la CUP i Acció Lila contra la reforma de Gallardón prospera amb el suport de PSC i ERC | CiU s'absté i el PP vota en contra tot i presentar una esmena en què afirma que "ningú no pot obligar una dona a ser mare"

Publicat el 17 de gener de 2014 a les 21:40
Núria Canal defensant des del públic la moció contra la reforma de la llei de l'avortament. Foto: Laura Fíguls

Els vots de la CUP, que presentava la moció del col·lectiu Acció Lila, del PSC i ERC van ser suficients el passat dijous en el ple de l'Ajuntament de Manresa per aprovar una proposició que mostra el rebuig a la reforma de la llei de l'avortament que pretén aprovar el govern espanyol del PP. La moció també proposa que l'Ajuntament faciliti informació i suport a aquelles dones que vulguin avortar i no es trobin en cap dels "restrictius supòsits" de la nova norma. CiU es va abstenir adduint que una proposició similar "ja s'havia votat feia tres mesos", PxC també es va abstenir i el PP hi va votar en contra, tot i haver presentat una esmena que es podria definir com a crítica amb el text que vol aprovar el govern espanyol.
 
La membre d'Acció Lila, Núria Canal, va defensar la moció des del micròfon d'intervencions del públic, afirmant que la proposta del govern espanyol significa tornar a èpoques passades, i que sobta aquesta bel·ligerància quan el mateix govern "retira els ajuts a mètodes anticonceptius i no subvenciona la natalitat". Canal va finalitzar la seva intervenció reclamant "l'avortament lliure i gratuït" entre forts aplaudiments del públic que omplia el saló de sessions.
 
Un PP manresà a l'extremenya
Tot i amb tot, el regidor del PP, Xavier Javaloyes, va defensar una esmena a la totalitat -que no va rebre cap suport dels altres grups- que afirmava que "ningú no pot negar a  cap dona el dret de ser mare, així com tampoc no pot obligar-la a ser-ho". La proposta popular, evidentment molt més rebaixada de continguts que la moció original, demanava al govern espanyol "que obri un procés de diàleg i debat amb les forces parlamentàries" per tal d'assolir una llei "més consensuada"  i en consonància a "les legislacions de països europeus". En la línia del president d'Extremadura, José Antonio Monago, que també ha mostrat les seves reticències contra la proposta de llei.