Els partits sobiranistes estan d'acord amb la necessitat que el PSOE els «necessiti»

Representants de Junts per Catalunya, Front Republica, En Comú Podem i ERC participen en el debat a quatre organitzat pel CDR Manresa de cara a les espanyoles de diumenge

Publicat el 26 d’abril de 2019 a les 00:13
Actualitzat el 26 d’abril de 2019 a les 00:36
Josep Pagès, de Junts per Catalunya, Pep Peraire, del Front Republicà, Ana C. Querol, d'En Comú Podem, i Ramon Fontdelila, d'ERC, han "jugat a casa", com ha afirmat aquest últim, en el debat que el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Manresa ha organitzat aquest dijous a l'Espai Òmnium.

La defensa del dret a l'autodeterminació, "que defensen fins i tot votants del PP i el PSOE", com ha recordat Querol, no ha estat font de disputes entre els polítics, però sí que ho ha estat la manera d'arribar-hi. "No permetent l'estabilitat de l'Estat si no contempla l'autodeterminació", s'han posat d'acord les tres formacions independentistes, que ha fet saltar la representant dels comuns tot recordant "les grans pèrdues" que va suposar la no aprovació dels últims pressupostos de Sánchez.

De fet, en tota una calma de mar blava que hi havia entre els debatents, que intentaven no fer-se mal -"no us demanaré que voteu ERC, no sóc un maleducat", ha arribat a dir Fontdevila en els últims compassos de la campanya electoral-, les úniques onades que s'han hagut de surfejar han estat algunes apreciacions de Querol. Aquesta dels pressupostos -"ens sobta que entengui el tema de les línies vermelles abans la dreta catalana que l'esquerra espanyola", ha etzibat Pep Peraire en resposta-, i els dards -habituals per altra banda- que els comuns han llançat contra "els hereus de Convergència", que en un primer moment han sulfurat a Pagès.

Tots quatre, però, han estat d'acord a l'hora de destacar la necessitat que el PSOE no pugui tenir una alternativa de pacte que no sigui amb ells.

Marcatge a l'home i a la dona

Josep Pagès (JxCat): L'únic que venia de fora de Manresa. Ha lloat els paisatges que es veuen venint per l'Eix Transversal, però ha criticat la falta de cobertura radiofònica que hi ha en alguns trams. Sort que no venia des del sud per la C-55, que llavors ni s'hagués fixat en la ràdio. Ha funcionat com un motor dièsel. Ha començat fluix, però l'espurna "convergent" de Querol, ha fet que millorés en revolucions.

Pep Peraire (Front Republicà): Com ha aclarit, "fa molts anys" que va pertànyer als Maulets, però no tants com per haver viscut la Revolució del clavells de Portugal en primera persona, tot i que tant ell com Fontdevila han coincidit a destacar que es manté "molt bé". Ha posat la passió de qui és actiu políticament des dels 14 anys i ha recordat a Querol que el seu cap de llista -Albano Dante Fachin- havia estat en els comuns i n'havia marxat.

Ana C. Querol (En Comú Podem): L'única dona de la mesa de debat. Sobiranista. Més que mai. També el públic era el que era i esperava el que esperava. Tot i així, ha estat l'única que ha creat controvèrsia, començant amb el recordatori de tot el que "s'havia perdut" amb la negativa dels independentistes a votar els pressupostos de Sánchez, i després llançant dards contra Junts per Catalunya.

Ramon Fontdevila (ERC): L'únic dels debatens que no és candidat a les eleccions espanyoles. Loquaç, ocurrent i expresiu, com sempre. No és advocat, i per tant, les lleis que les faci i les digui un altre, "que segur que es faran i es diran quan toqui", ha aclarit per deixar la tècnica al costat i entrar en la qüestió política, la seva. Manté la mateixa capacitat oratòria de quan va protagonitzar l'època daurada de l'Ajuntament de Manresa, fa vint anys. Després dels seus enfrontaments amb el socialista Joan Canongia -amb qui compartia pacte de govern-, els plens de la capital del Baghes no han tornat a ser mai més els mateixos.