ERC homenatja els santvicentins de la República

Segons un article de La Vanguardia amb declaracions de López Ochoa, Sant Vicenç va ser el primer poble en proclamar-se republicà

Publicat el 15 d’abril de 2011 a les 20:07

Esquerra de Sant Vicenç de Castellet va aplegar una setantena de persones en l'acte de commemoració de la proclamació de la República catalana, ahir al vespre a la Biblioteca Salvador V. Casajuana. L'alcaldable d'ERC, Jaume Masats, va recordar els fets ocorreguts el 14 d'abril del 1931, i va explicar els papers protagonistes protagonitzats per Companys i, sobretot, Macià, dirigents d'ERC, partit acabat de néixer però que havia estat el vencedor en les eleccions municipals només dos dies abans.

Més enllà del recordatori dels fets que van afectar tot Catalunya, ERC va voler dedicar l'acte a la societat santvicentina de fa 80 anys. El professor David Sanz va ser l'encarregat d'explicar les característiques del Sant Vicenç de finals dels anys 20 i començaments dels 30, que va viure en pocs anys una gran i important transformació. La construcció del pont sobre el Llobregat, l'arribada del ferrocarril, la construcció de serveis com escoles i dispensaris mèdics, i altres millores urbanístiques i la celebració d'importants esdeveniments culturals van ser alguns dels moments recordats de l'època.

Sanz va voler homenatjar especialment les figures d'una escriptora santvicentina que va ser empresonada i exiliada a Caracas, Maria Gispert, i del mestre Josep Vigatà, que va viure a Sant Vicenç 10 anys i que va ser deportat a Burgos. Tot dos van ser castigats per les seves idees progressistes i republicanes.

L'acte va comptar amb la lectura de dos articles periodístics. Un, de La Vanguardia (27 de maig del 1931), que recull unes declaracions del capità general López Ochoa, que assegura que Sant Vicenç va ser el primer poble de Catalunya que va declarar la República (El capitán general explicó a los periodistas que San Vicente de Castellet fue la primera población de Cataluña que proclamó la República. Que todo el pueblo, sin distinción, es ferviente republicano, como lo ha demostrado en este cambio de régimen), i l'altre, del Dia (4 de gener del 1932), el diari d'Esquerra Republicana, que explica la visita de Macià al Bages, el 1932.

La trobada va acabar amb un tros de pastís i una copa de cava per a tots els assistents. Esquerra Bages ha fet una edició limitada d'una ampolla de cava, amb etiqueta i placa originals amb una imatge de Macià i Companys, que commemora els 80 anys de la República catalana.

Un dissabte al barri
En el marc de la campanya Un dissabte al barri, Esquerra Sant Vicenç muntarà demà, dissabte, una parada informativa al parc de cal Sant Joan, a partir de les 10 del matí, i convidarà a un vermut a veïns de la zona al bar Cal Victu, a 2/4 d'1 del migdia.