Fem Manresa ha presentat les 25 prioritats programàtiques que centren el canvi de model de ciutat que planteja per als propers 4 anys la candidatura impulsada per la CUP, Esquerra Unida i Som Alternativa. Aquest conjunt de mesures ha estat elaborat a partir de les diferents assemblees de barri i assemblees temàtiques que s'han realitzat durant el decurs del mes d'abril per tota la ciutat. Les propostes per a l'acció de govern busquen respondre a la necessitat d'unes polítiques públiques pensades per a les persones i recuperar el potencial transformador que té l'Ajuntament a nivell social, nacional i democràtic.
Segons expliquen en una nota de premsa, una de les propostes centrals és la creació d'una cuina central que, a través d'una gestió pública i aprofitant els productes de proximitat de l'horta manresana, subministri el menjar a escoles, residències, centres de dia, etc. Per a Fem Manresa, aquest és un exemple de com l'Ajuntament pot proporcionar una alimentació equilibrada, saludable i de proximitat per a infants i persones grans, potenciar econòmicament l'horta de l'entorn de la ciutat i garantir les condicions de treball a través de la gestió pública.
A més, proposen qüestions com la creació d'un regidoria de feminismes amb caràcter transversal que, entre altres temes, impulsi un urbanisme en clau de gènere que aconsegueixi uns carrers segurs; la reobertura de la residència Catalunya i la conversió del Centre Hospitalari en una residència i centre de dia; la remunicipalització de la gestió de la zona blava i l'anàlisi de la resta de concessions; o la revisió del nomenclàtor dels carrers de la ciutat amb criteris de memòria democràtica, tot dedicant un carrer, per exemple, a Neus Català.
La candidatura, que aquest dimecres fa el seu acte central de campanya al Teatre Conservatori a les 20 h. amb Carles Riera, Joan Josep Nuet i Anna Gabriel, farà públic la totalitat del programa electoral el proper cap de setmana.
Detall de les 25 propostes
Habitatge: ampliar el parc d'habitatge municipal per aturar l'augment desmesurat dels preus de lloguer a la ciutat. Recuperar els pisos de bancs i grans tenidors i facilitar als petits propietaris la cessió d'ús dels seus pisos buits a l'Ajuntament. Les noves edificacions tindran un 30% d'habitatge per a lloguer social.
Cuina central municipal: crear una cuina central per a abastir menjadors comunitaris (escoles, residències, centres de dia…), a partir de productes del regadiu local.
Municipalització: municipalitzar la Zona Blava, i assumir-ne la gestió directa des de l'Ajuntament. Fiscalitzar cada contracte i concessió per garantir que es compleixin els acords i no prorrogar cap d'aquestes externalitzacions sense haver estudiat la possibilitat de municipalitzar-les.
Gestió de residus: fer de Manresa una ciutat més sostenible amb la recollida d'escombraries porta a porta que també permetrà l'abaratiment de les taxes.
Lluita contra les agressions masclistes: eliminar el taller que ofereix el Centre Penitenciari de Lledoners als Instituts de Manresa, i crear un nou taller contra la prevenció de les agressions masclistes.
Gent gran: reobrir la Residència Catalunya i habilitar l'antic Centre Hospitalari com a residència pública i centre de dia.
Coeducació: desenvolupar un projecte integral de coeducació en els diferents centres educatius de la ciutat (escoles bressol, escoles d'educació infantil i primària i centres d'educació secundària) amb la finalitat de contribuir a crear una societat més justa i amb menys desigualtats de gènere.
Tarifació social: desenvolupar una tarifació social real per a taxes, preus públics i impostos municipals.
Obediència republicana: declarar Manresa municipi de la República Catalana. Desobeïrem les lleis que apuntalen el règim del 78 i no acatar les sentències judicials en contra de la voluntat de les manresanes.
Barris: descentralitzar les gestions municipals, i posar una finestreta municipal a cada districte, des d'on es podran fer tots els tràmits que ara es fan a l'OAC de la plaça Major.
Infància: garantir l'accés gratuït i universal a les escoles bressol 100% públiques. Erradicar el copagament i la privatització.
Feminisme transversal: crear una regidoria de feminismes que intervingui i cooperi en totes les polítiques de l'Ajuntament.
Memòria Històrica: difondre la memòria històrica de la ciutat i dedicar el nom d'un carrer a Neus Català i Pallejà, lluitadora antifeixista recentment desapareguda, i un a Marina Gibert i Rubinart, la víctima més jove dels bombardejos franquistes a la ciutat.
Compra pública responsable: utilitzar un acord marc de contractació i compra pública amb un plec de condicions amb criteris laborals, de gènere i socials, que inclourà un salari mínim de ciutat de 1.200€, i que fomentarà l'Economia Social i Solidària i el cooperativisme.
Mobilitat: fer una ciutat pensada per als vianants, amb una xarxa de carrils bici útils i efectius per a la mobilitat interna.
Ciutadania de ple dret: crear la figura de l'agent tecnològic per assistir les persones en la seva interacció virtual amb l'administració.
Lluita contra el masclisme i la lgtbifòbia: crear un conveni de col·laboració entre el SIAD i el SAI municipal i comarcal que permeti unificar els serveis i la cooperació entre les professionals que hi treballen, amb l'objectiu d'oferir un servei més complet.
Creació artística: habilitar un espai per a la creació artística, un edifici per a que els diversos col·lectius artístics puguin crear, assajar, exposar o actuar.
Grans superfícies: lluitar contra la instal·lació de noves grans superfícies comercials, i afavorirem el comerç de proximitat i els productes locals.
Edificis municipals: omplir de vida els edificis públics que ara estan buits, tot impulsant-ne la coogestió.
Educació: combatre la segregació escolar, col·laborar per una distribució equitativa de tots els tipus d'alumnes, i impulsar altres mesures d'inclusió educativa.
Carrers lliures de por: assegurar la bona il·luminació i l'eliminació de punts foscos i angles morts de tots els carrers i places de la ciutat, amb l'objectiu d'eliminar la sensació d'inseguretat.
Participació: realitzar uns pressupostos realment participatius per a decidir les inversions de la ciutat, i portar a terme una auditoria ciutadana del deute.
Cartera de serveis sanitaris públics: crear una cartera de serveis de salut com ara dentista, fisioteràpia, podologia, psicologia o logopèdia municipals. També impulsar la creació d'una empresa pública comarcal de serveis funeraris.
Gestió urbanística participada: posar els plans urbanístics i la gestió urbanística al servei de les veïnes, i facilitar la participació al llarg de tots els processos urbanístics.
Fem Manresa proposa una cuina central pública per subministrar àpats a escoles i residències
La candidatura de confluència de les esquerres manresanes ha presentat les 25 propostes principals que centraran la seva acció de govern
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 14 de maig de 2019 a les 17:36
Et pot interessar
-
Política Dissabte començarà el període de votacions del pressupost participatiu de Sant Fruitós
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana
-
Política L'Ajuntament de Navàs aprova el pressupost més elevat de la seva història
-
Política La Generalitat farà obres de millora a les estacions d'autobús de Manresa i de Navàs