La Generalitat presenta a Manresa l’Acord Estratègic 2008-11 per la competitivitat de l’economia catalana

La presentació tindrà lloc el dimecres dia 1 de juliol, a 2/4 de 7 de la tarda, a la sala d’actes del Palau Firal.

Publicat el 23 de juny de 2009 a les 18:14
La Generalitat de Catalunya presentarà a Manresa l’Acord Estratègic 2008-11 per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana. Serà el pròxim dimecres dia 1 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda, a la sala d’actes del Palau Firal, amb la conferència Els canvis necessaris per sortir reforçats de la crisi, a càrrec d’Andreu Morillas, secretari d’Economia del Departament d’Economia i Finances.

L’Acord, signat l’any passat per la Generalitat, patronals i sindicats catalans, inclou un paquet de mesures de caràcter estratègic per millorar el model català de competitivitat. Després de la seva aprovació, la Generalitat ha optat per apropar l’Acord al territori i donar-lo a conèixer.

L’acte del pròxim dia 1 de juliol comptarà amb un torn obert de preguntes després de la conferència del secretari d’Economia. L’acte es clourà amb el parlament de l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí.

L’Acord
El 16 de febrer de 2005, el Govern català, juntament amb els agents socials, van signar l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’Economia catalana. Aquest document era un full de ruta de 86 mesures, per canviar el model de competitivitat català i adequar-lo al nou marc internacional. Aquest Acord va ser executat en el període 2005-2007 amb un import de 4.470,11 milions d’euros i un alt nivell de compliment.

Quan encara faltava un any d'execució del període previst inicialment, en dos consells d'institucions successius, 9 d'octubre de 2006 i 16 de febrer de 2007, entre els quals es va acabar una legislatura i en va començar una altra, els signants de l'Acord van considerar que el procés de concertació de l'Acord mereixia continuar, i, com ja havien fet l'any 2004, van aprovar i iniciar un procés de revisió i de nou impuls, que ha suposat un altre any de treballs conjunts i negociacions.

L'Acord Estratègic 2008-2011 recull una sèrie de novetats respecte al text anterior i un pressupost total de 33.169,10 milions d’euros. Els signants de l'Acord han decidit posar l'accent en una sèrie d'àmbits on es fa necessari dur a terme actuacions transformadores per impulsar la productivitat i la competitivitat de l'economia catalana i la qualitat de la seva ocupació. D'aquesta manera, en aquest nou text s'han desenvolupat els següents continguts:
  1. Pacte per a la formació professional. Amb les mesures d'aquest Acord es pretén transformar el model de l'FP, reforçar-ne la governança, integrar els tres subsistemes, dotar de major flexibilitat els estudis d'FP i apropar-los al món de l'empresa.
  2. Pla de l'anglès. Inclou mesures per desenvolupar una resposta creïble a un dels reptes principals de l'economia catalana: aconseguir que la societat catalana disposi d'un domini acurat de l'anglès. D'aquesta manera, es desenvolupen actuacions específiques per a la promoció de l'anglès a les escoles, a les universitats, als mitjans de comunicació i a les empreses.
  3. Mesures de reforç de l'èxit escolar. Els signants consideren necessari impulsar una sèrie de mesures per fer front als alts nivells de fracàs escolar i d'abandonament d'estudis postobligatoris de la societat catalana.
  4. Aposta per la innovació i la transferència tecnològica com un dels pilars de la nova política industrial. Es proposen mesures com el reforçament dels centres tecnològics, la valorització de la recerca, la consolidació d'universitats emprenedores, la promoció de la innovació empresarial, la millora del vincle universitatempresa o la promoció de l'R+D+I a través de la compra pública.
  5. Acord en infraestructures estratègiques i polítiques de mobilitat. Els signants han acordat una sèrie d'actuacions estratègiques en àrees com la xarxa viària, la promoció del transport ferroviari amb el reforçament de rodalies i la connexió d'ample viari amb la frontera francesa, la consolidació d'un aeroport i un port de primer nivell internacional, l'aposta per un model logístic de valor afegit, una xarxa elèctrica i de telecomunicacions moderna i segura, i el foment del transport públic i la mobilitat als centres de treball.
  6. Acord de simplificació administrativa i contractació pública. Els signants proposen una Administració innovadora i oberta a l'empresa, a través de mesures de simplificació i millora de la qualitat de la regulació, i de consolidació d'una contractació pública eficient.
  7. Acord en qualitat de l'ocupació. Els signants es comprometen a garantir, en la contractació pública, el compliment de les obligacions socials derivades de la normativa vigent i a contribuir a la millora de l'estabilitat i la qualitat de l'ocupació.
  8. Actuacions per afavorir la integració de la immigració en l'àmbit laboral. Els signants afronten un dels majors reptes actuals de la societat catalana, la integració de la immigració en el mercat de treball català. Amb les mesures que es desenvolupen es pretén convertir aquest fenomen en un factor de creixement econòmic, social i cultural.
  9. Pla de mesures per un desenvolupament sostenible que integri medi ambient i activitat econòmica. L'impuls de l'Acord recull mesures que no només pretenen reduir els impactes ambientals de l'activitat econòmica, sinó que aprofiten el repte de la sostenibilitat com un factor de creixement econòmic.
  10. Actuacions de reforçament de la cohesió social. Els signants han acordat, entre d'altres, mesures vinculades a la dependència, la renda mínima d'inserció (RMI) i l'habitatge, que han de permetre que la cohesió social actuï com a motor de desenvolupament econòmic.
Addicionalment, la revisió de l'Acord estratègic ha introduït altres novetats que s'han de tenir presents en l'actualització del discurs de la competitivitat. Aquest Acord Estratègic 2008-2011 és més àmpli i ambiciós que l'anterior, involucra fins a onze departaments de la Generalitat i incrementa en tres vegades el pressupost destinat a l'execució de les seves mesures. Tot plegat per actuar, davant la voluntat de tots els signants de treballar conjuntament, per millorar la situació econòmica i fixar els fonaments estructurals que ens permetin créixer en el futur a través de la millora de la productivitat de la nostra economia, una ocupació de major qualitat i una societat més cohesionada.