La Intersindical demana al sobiranisme reforçar el sindicalisme territorial

Marc Salles, membre del sindicat, lamenta que el "món del treball no s'hagi implicat amb el procés"

Publicat el 18 d’agost de 2018 a les 18:05
"L'independentisme no ha volgut afrontar amb totes les seves conseqüències que el moviment sindical està a anys llum de la representació política", així de contundent ha començat la ponència de Marc Salles, membre de la Confederació Sindical Catalana, a les jornades que se celebren a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.

El món del treball, ha assegurat Salles, no ha volgut entrar en el procés, "aquesta és la gran paradoxa catalana", ha reblat. Els dos sindicats majoritaris -que computen més del 85% de tots els afiliats- signen els convenis de treball per a tot el territori espanyol. Fet que provoca que no es contempli que a Catalunya "el preu de vida és més car que en altres CCAA i que el teixit productiu és diferent".

Salles ha posat d'exemple el sector tèxtil. Tot i que més del 70% d'aquest àmbit productiu es troba a Catalunya, el conveni es pacta des de Madrid. I per contraposar-ho, ha explicat que a Galícia i al País Basc, els partits nacionalistes van impulsar diferents sindicats com aquí a Catalunya, el PSC i el PSUC, van donar suport a UGT i CCOO.

Ha justificat que, al no haver a Catalunya sindicats propis potents com Euskadi i Galícia, no poden fer, per exemple, la vaga a la qual va recolzar Solidaritat de Treballadors Bascos (ELA), que "gràcies a la seva caixa de resistència, va poder donar suport a una vaga de dos anys i mig i doblegar la patronal".

A més, tal com es va acordar en els Pactes de la Moncloa, els sindicats reben subvencions de l'Estat, i per tant, no depenen econòmicament dels afiliats. Fet que pot facilitar que la cúpula s'allunyi dels objectius dels afiliats, que l'Estat tingui "més assegurada la pau social" i que sigui més difícil d'actuar com a contrapoder davant de la patronal.