La presentació pública del PAM 2023-27 de Manresa genera poca expectació

Una seixantena de persones han assistit a la sessió que s'ha portat a terme a l'auditori de la Plana de l'Om

Presentació del PAM 2023-27 a l'auditori de la Plana de l'Om
Presentació del PAM 2023-27 a l'auditori de la Plana de l'Om | Pere Fontanals
11 de març del 2024
Actualitzat a les 22:16h
Una seixantena de persones han assistit aquest dilluns a la tarda a l'auditori de la Plana de l'Om a la presentació pública del PAM 2023-27 del govern municipal de Manresa, que inclou 80 actuacions i 225 accions. L'alcalde Marc Aloy, i els regidors portaveus dels tres partits que formen el govern, Mariona Homs d'ERC, Anjo Valentí del PSC i Joan Vila d'Impulsem han desgranat en detall les actuacions. Malgrat la voluntat de traslladar les accions al públic, l'elevat nombre de punts no ha permès aprofundir en el detall, i les intervencions han estat, bàsicament, enumeratives.

Un cop finalitzada l'exposició, s'ha donat la paraula al públic que ha fer preguntes i propostes de temes diversos, com el mètode de conjugació del PAM amb els plans sectorials, l'organització de desenvolupament del polígons, les obres del carrer Guimerà o l'estat actual del comerç al Centre Històric.

Durant la sessió també s'ha obert una enquesta popular que ha de servir per valorar les prioritats de la ciutadania i que pot omplir-se per internet.
 

Cinc eixos d'actuacions

Com es va avançar en roda de premsa, i aquest dilluns s'ha complementat, el PAM 2023-27 es divideix en cinc eixos que contemplen 80 actuacions, que a la vegada integren 225 accions. Els eixos són la prosperitat, la qualitat de vida, la sostenibilitat, la cohesió social i l'Ajuntament al servei de la ciutadania. 

En l'eix de prosperitat, el document inclou accions com ara el desenvolupament del projecte de la Fàbrica Nova, l'impuls del polígon del Pont Nou, el foment de l'emprenedoria o la potenciació del comerç de proximitat amb l'elaboració d'un pla de màrqueting comercial o el foment dels productes Km0.

Sobre el segon eix de la qualitat de vida destaca, sobretot, el foment de l'habitatge a la ciutat. Entre d'altres, es preveu l'elaboració d'un nou Pla local d'habitatge, accions de millora energètica o foment d'habitatge de lloguer assequible. A més, també es preveuen accions per millorar la via pública amb un increment de recursos de 500.000 euros que, entre d'altres, es prioritzarà la revitalització del Centre Històric. També es volen potenciar les actuacions per garantir la seguretat de la ciutadania amb l'elaboració d'un nou Pla Local de Seguretat, el reforç de la Policia Local o la millora de la seguretat viària.

En matèria de sostenibilitat, el PAM vol posar en marxa un seguit d'accions per pal·liar els efectes del canvi climàtic a la ciutat com ara la creació d'una xara de refugis climàtics urbans, redactar una ordenança d'estalvi d'aigua o millorar l'eficiència de la xarxa d'aigua potable. També en aquest punt es vol fomentar la millora del transport públic -l'any passat els usuaris van augmentar un 30%- i apostar per una mobilitat més sostenible.

Pel que fa a la cohesió social, s'estan impulsant accions per lluitar contra la segregació escolar -amb mesures com la creació de grups singulars a les escoles-, el foment de l'ús social del català o accions relacionades amb la diversitat, el feminisme i les persones grans.

Finalment, el darrer eix que inclou el PAM és l'Ajuntament al servei de la ciutadania. Es preveuen accions relacionades amb la millora de l'eficiència en la relació entre l'administració i els ciutadans; la millora de l'accés a l'Ajuntament a través d'internet; la millora dels nivells de transparència, gestió ètica i bon govern; o garantir la sostenibilitat de les finances municipals i de les inversions del mandat.