Les Jornades Municipalistes aposten per una agenda participada

Una cinquantena de persones van participar a la primera trobada que es va fer a la Casa Flors Sirera

Publicat el 23 de novembre de 2014 a les 15:14

Primera trobada de les Jornades Municipalistes. Foto: JoM


Una cinquantena de persones es van trobar dissabte a la Casa Flors Sirera per debatre sobre participació i incidència política. L'objectiu de la trobada era fer una diagnosi de la participació ciutadana a la ciutat, definir com hauria de ser la implicació ciutadana en la política i proposar accions que la facilitin. Una de les conclusions va ser que cal crear estructures que permetin una major incidència política de la ciutadania en els afers municipals. 

La primera part del matí de les Jornades Municipalistes es va dedicar a debats en grups reduïts. Aquests grups van compartir les seves conclusions en el plenari posterior on es van poder debatre i que va decidir quines accions s'han de dur a terme a partir d'ara.

La majoria de grups de debat van coincidir en que les estructures participatives existents no són eficaces i que, fins i tot, han fet baixar la participació per la seva naturalesa simplement consultiva. Tots els grups van coincidir en què s'han de crear estructures i mecanismes de participació que siguin més directes i també vinculants. 

Una altra de les conclusions a què van arribar tots els grups és que les institucions públiques fan una molt mala comunicació i difusió de la seva acció pública, la qual cosa també dificulta o impedeix la participació. La ciutadania no sap que pot participar o bé no entèn com fer-ho. Cal doncs que la comunicació de les institucions es faci tenint com a objectiu generar debat entre la ciutadania i facilitant la seva participació en la vida pública.

També es va coincidir en la necessitat de transparència de l'acció política. Les persones que exerceixen càrrecs públics han de ser molt més accessibles i la seva feina ha de ser més pública, informant sobre les reunions, les agendes etc. És imprescindible que els servidors públics donin comptes de la seva feina per què la ciutadania en pugui fer un seguiment i per què pugui oferir propostes alternatives.

Es va analitzar també les diferències en la participació de diversos grups de població. Així, per exemple, es va comentar que una de les possibles raons de la baixa participació dels joves en les estructures actuals és la seva rigidesa i la seva abstracció. Les persones joves s'impliquen quan se'ls ofereixen espais per fer-ho i objectius concrets. Altres grups de població que tenen dificultats de participació són la gent gran i també les dones. Cal que la ciutat ofereixi els mecanismes adequats per facilitar-ne la participació i en el cas concret de les dones, tenint en compte que encara son qui assumeixin majoritàriament la cura dels fills, es va manifestar la necessitat que hi hagi servei de guarderia en tots els actes públics com ara Plens, Consells de districte o sectorials, etc.

Altres de les conclusions a les que es van arribar són la necessitat de realitzar més consultes vinculants. Si bé se'n fa la crítica a la baixa participació, cal tenir en compte que hi ha poca tradició de fer-ne i que en la majoria de casos no són vinculants. També cal dir que quan s'organitza una consulta es genera debat ciutadà i que això sol ja és important.

També es va parlar d'eliminar filtres a la interacció de la ciutadania amb les institucions, per exemple eliminant la necessitat que sigui un partit polític amb representació a l'ajuntament qui presenti les mocions als plens, o també distribuint urnes en espais públics on la ciutadania hi pugui deixar propostes concretes. 

Un cop a plenari, les persones que hi participaven van decidir que era necessari seguir treballant en aquests aspectes i que feia falta reunir les conclusions del debat en un document obert al qual s'hi puguin fer aportacions. 

També es va acordar seguir amb les altres dues jornades previstes, una sobre polítiques socials -habitatge, sanitat, educació, gènere, etc.- i una altra sobre les funcions i estructures de l'Ajuntament.

El grup promotor de les Jornades està molt satisfet del treball realitzat i de la implicació de totes les persones que hi van participar. Que una de les conclusions sigui precisament seguir treballant i intentar crear estructures permanents de participació, alternatives a les institucionals, és un dels millors resultats que es podien obtenir. Demostra que hi ha ganes de reassumir el paper d'actor polític que han de tenir la ciutadania i els moviments socials.