El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat finalment aquest dijous al vespre una versió modificada de la proposició de la CUP sobre els mètodes de recollida del sagnat menstrual, que en les darreres hores havia generat un fort ressò mediàtic. Així doncs, el ple ha acabat aprovant un text que demana que els professionals de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva –un organisme que depèn del Departament de Salut de la Generalitat- donin a conèixer als joves dels instituts tots els mètodes existents (incloses les copes menstruals, les esponges marines i les compreses de roba), en comptes que els serveis municipals assumeixin aquesta tasca, tal com demanava el text de la CUP.
L'esmena de substitució a la moció de la CUP que han presentat els grups municipals de CDC i ERC ha rebut el suport de C's i del regidor no adscrit Miquel Davins, mentre que els tres diputats de al CUP i els tres del PSC s'han abstingut i l'únic regidor de Democràcia Municipal hi ha votat en contra. El fet que l'esmena de substitució hagi aconseguit els suports necessaris per progressar ha provocat que, finalment, no s'hagi sotmès a votació el text inicial dels cupaires.
La regidora de la Dona de l'Ajuntament de Manresa, la republicana Cristina Cruz, ha justificat la presentació de l'esmena de substitució en considerar que el text de la CUP presentava algunes incorreccions, sobretot el fet que els cupaires demanaven que fos el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) l'organisme que oferís els cursos a tots els instituts de la ciutat i Cruz ha explicat que aquest òrgan municipal "no té competències" per a desenvolupar aquestes tasques, ni tampoc disposa dels professionals ni dels mitjans per a dur-les a terme.
Mentre s'ha dut a terme el debat de la proposició, al fons de la sala membres de col·lectius feministes i de l'esquerra anticapitalistes han desplegat una pancarta i diverses banderes. Entre el públic s'hi trobava la diputada de la CUP al Parlament, Anna Gabriel.
Un fort ressò mediàtic
La proposició dels cupaires sobre els mètodes de recollida del sagnat menstrual ha provocat un fort rebombori als mitjans de comunicació i a les xarxes socials en les darreres hores. Mitja dotzena de càmeres de televisió han seguit el ple en directe, un fet inusual per la ciutat de Manresa. La regidora de la CUP de Manresa que ha estat l'encarregada de defensar la moció, Gemma Tomàs, ha expressat que el partit s'ha quedat molt sorprès del ressò que ha tingut el text i creu que això evidencia que "la menstruació continua sent un tabú i falta molta informació sobre el tema".
Tomàs, igual que el regidor de Democràcia Municipal, Dídac Escolà, s'han mostrat especialment crítics amb l'equip de govern pel fet que hagin fet pública la moció de substitució pocs minuts abans de les set de la tarda, hora en què començava el ple. De fet, la regidora cupaire els ha acusat d'haver actuat a corre-cuita degut al ressò mediàtic que hi ha hagut en aquest afer. La regidora de la Dona, però, s'ha justificat assegurant que la qüestió els ha portat hores de feina per informar-se i que no hi havia "cap mala intenció" en el fet de presentar l'esmena a última hora.
Les altres intervencions
Entre els grups municipals, el representant de Democràcia Municipal, Dídac Escolà, ha assenyalat que aquesta moció "ha generat més rebombori que la cançó dels Gossos dedicada a Manresa". Andrés Rojo, de C's, s'ha mostrat favorable al text, però ha assenyalat que no veu malament "que empreses privades facin xerrades a les escoles", en referència a les marques de compreses i tampons. Finalment, el president del grup socialista, Felip González, ha fet una extensa intervenció que ha acabat tallant l'alcalde, en que ha repassat i ha tret el mostrari de tots els productes que recollia la moció.
Poder escollir amb tota la informació sobre la taula
La regidora cupaire ha deixat clar que la moció sobre els mètodes de recollida de sagnat no pretenia anar en contra de les compreses i els tampons, sinó que "només volem que hi hagi tota la informació sobre la taula perquè les dones puguin escollir lliurement el mètode que volen". Per això, la CUP demanava que el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) realitzés tallers a les escoles, tant per nois com per noies, per "explicar tots els mètodes existents". Per ells, era important que això ho fes un organisme públic i no pas una empresa privada, com han denunciat que passa ara mateix.

La sala de plens s'ha omplert de mitjans nacionals i estatals Foto: Pere Fontanals

Membres de l'esquerra anticapitalista i feminista han desplegat pancartes Foto: Pere Fontanals