En el marc d'una campanya promoguda per les entitats municipalistes i els sindicats de Catalunya, els ajuntaments del país estan aprovat aquests dies la realització d'un tràmit conjunt per defensar davant del Tribunal Constitucional l'autonomia de l'administració local.
Així ho ha fet aquest dimarts al migdia l'Ajuntament de Manresa, en un Ple Extraordinari, amb un únic punt de l'ordre del dia: "Formalització del conflicte en defensa de l'autonomia local contra la Lley 27/2013, de 27 de desembre de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL)". Un text que està en vigor des de primers d'any i que, amb l'argument de lluitar la crisi econòmica i fomentar l'estalvi econòmic a les administracions públiques, ha aprovat el govern espanyol del PP, deixant gairebé sense competències de gestió als ajuntaments, especialment als consistoris més petits.
El tràmit ha estat aprovat per unanimitat (CiU, PSC, ERC, CUP i PxC) amb arguments gairebé coincidents de tots els portaveus dels grups municipals que hi han intervingut. En absència de ningú que defensés la Llei –de fet molts alcaldes del PP també s'hi han manifestat en contra— el debat ha estat breu i poc bel·ligerant entre partits. La nova Llei, suposa de facto, una retallada competencial sense precedents que suposarà un important retrocés.
Així, amb aquesta llei, diu el dictamen aprovat: "el municipalisme tornaria a un model de fa quaranta anys amb un marc competencial raquític, i allunyaria les decisions i el control de la ciutadania acabant amb el valor de la proximitat que permet la prevenció, la detecció i l'actuació per garantir uns mínims de cohesió i convivència en el conjunt de pobles i ciutats de Catalunya".
La LRSAL també vulnera l'Estatut de Catalunya en matèria d'organització territorial i de règim local, i converteix als ajuntaments en un simple apèndix de l'estat; i als alcaldes els converteix en poc més que funcionaris a les ordres d'instàncies superiors.