
Les diferents 'edats' de la candidatura, Podem, Canviem Manresa i Pirates de Catalunya
El 'Pla B' que insinuava en roda de premsa el cap de llista de Canviem Manresa -Podem- Dídac Escolà per poder presentar-se a les eleccions municipals de Manresa és fer-ho com a Democràcia Municipal, la marca blanca que els Pirates de Catalunya fan servir per presentar candidatures a municipis a través de grups d'independents. Així ho ha confirmat a Manresainfo.cat un dels coordinadors del partit Pirata, Dario Castañé, que explica que "l'acord amb el grup de Canviem Manresa és total", fins i tot "a nivell programàtic, ja que tant Pirates com Podem defensem la democràcia participativa, la transparència en la gestió i molts altres temes més".
Com explica el mateix Castañé "com a Pirates de Catalunya no es podrien presentar perquè ho tenim reservat a les llistes que fem amb membres del partit", però sí que ho poden fer a través de la definició de Democràcia Municipal, "una coalició instrumental que vàrem fer amb Ara Podem Girona, que ja es va presentar dins de termini a la Junta Electoral Central, i que usem per cedir-la a aquells grups ideològicament afins, però que no formen part del partit".
Comptant Manresa, els Pirates de Catalunya es presentaran a una trentena de municipis de Catalunya, amb el seu nom, amb el de Democràcia Municipal, o en coalició amb altres llistes.
La recollida de signatures de Podem continua
Malgrat tenir la via dels Pirates de Catalunya tancada, els membres de Podem Manresa continuaran recollint signatures durant tot el cap de setmana, però ho faran sense demanar el DNI als signants, al contrari del que els exigia el Secretari Municipals de l'Ajuntament de Manresa. "Prou violent és a vegades assaltar a la gent que va tranquila pel carrer per demanar-los la signatura, com per després fer fotos dels seus carnets d'identitat", explicava el cap de llista Dídac Escolà.
L'assemblea electoral ha decidit continuar amb la recollida de signatures després de la bona entesa que han tingut a les darreres hores amb l'alcalde i els representants de l'Ajuntament que, malgrat donar suport a la decisió del Secretari de no validar les signatures, per ser un tema legal, sí que s'han prestat a certificar l'empadronament dels signants a partir del seu número del DNI. Hores d'ara, s'ha certificat l'empadronament de més de 1.400 signatures, i els membres de Podem en presentaran més dilluns entre les que falten per recollir a diversos locals i les que encara recolliran durant el cap de setmana.
D'aquesta manera, els membres de Podem presentaran dilluns, que és últim dia permès, a la Junta Electoral de zona, la inscripció a les eleccions de Manresa com a Democràcia Municipal, sota el paraigües dels Pirates, i totes les signatures recollides amb el certificat municipal d'empadronament, com a reforç.
Una cursa d'obstacles
El cercle de Podem a Manresa ha hagut de salvar una cursa d'obstacles del que es va constituir a mitjans de 2014 amb reunions a la Granja Alpina fins que, finalment, presentaran la candidatura el proper dilluns a la Junta Electoral.
Davant la forta demanda de ciutadans que demanaven poder militar i estructurar-se territorialment dins de Podemos, el consell ciutadà del partit a Madrid va decidir anar validant el que ells anomenen Cercles locals a mida que es fessin informes d'idoneïtat, per evitar cassos de corrupció a les seves files o l'entrada de grups o individus que busquessin sabotejar l'acció del partit des de dins.
Aquest era un procés lent, i davant la previsió de no acomplir amb totes les sol·licituds abans de les eleccions del 24 de maig, l'òrgan rector del partit va decidir que cap cercle local, tant si havia estat validat com si no, no podia presentar-se a les municipals amb el nom de Podem / Podemos. Això provocava, a la pràctica, que tots els cercles locals de la formació de Pablo Iglesias que volien presentar-se el 24M havien d'integrar-se en plataformes, constituir-se com a partit polític local, o intentar fer una llista presentant-se com a agrupació d'electors.
A Manresa, els membres del cercle de Podem van presentar-se com a Canviem Manresa i van anunciar que concorrerien a les municipals com a agrupació d'electors. Per fer-ho calia recollir 1.500 signatures, que és el mínim que es demana per a poblacions d'entre 50.001 i 150.000 habitants. Durant 10 dies, els membres de la formació van ser a mercats, places, actes, comerços demanant el suport de la ciutadania. Dimecres al matí, però, en el primer dia hàbil per presentar les firmes a la Junta Electoral de zona, el Secretari Municipal de l'Ajuntament de Manresa, figura que depèn orgànicament de l'Estat, els va notificar que no podia validar les signatures recollides sense el DNI dels firmants o, en el seu defecte, una fotocòpia. I sense aquesta validació, les signatures no es podien portar a la Junta Electoral de zona.
Els membres de Podem es van reunir posteriorment amb el gerent de l'Ajuntament, Francesc De Puig, i a l'endemà, també, amb l'alcalde, Valentí Junyent, que tot i posar-se a la seva disposició per ajudar-los en tot el que fos possible, es posaven al costat de la decisió del Secretari Municipal perquè la seva negativa s'ajustava a la llei i, a més a més, ells no tenien potestat sobre ell, al ser una figura que depèn directament de l'estructura de l'Estat espanyol. Tot i amb tot, alcalde, gerent, Secretari Municipal i membres de Podem van acordar certificar a través del número de DNI l'empadronament a la ciutat dels signants per si podia servir davant de la Junta Electoral central a l'hora d'autoritzar la llista.
El penúltim episodi d'aquesta gimcana s'ha viscut aquest divendres amb el compromís entre els Pirates de Catalunya i el cercle de Podem a Manresa per cedir la cobertura legal de Democràcia Municipal que facilitaria que els membres de Podem es poguessin presentar a les eleccions de Manresa, encara que pel camí hagin perdut dos noms, Podem i Canviem Manresa i al final n'hagin de fer servir un de nou, inimaginable només fa tres dies.