El ple municipal de l'Ajuntament de Súria va aprovar dimecres 26 de febrer per 9 vots a favor (CiU, aiS, ERC i GIIS) i 3 vots en contra (PSC) una moció d'adhesió al Pacte del Bages pel Dret a Decidir. També es va aprovar per unanimitat un dictamen per iniciar la tramitació d'un conflicte en defensa de l'autonomia local i contra la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local, promoguda pel govern central. La sessió va tenir caràcter ordinari.
En la moció d'adhesió al Pacte del Bages pel Dret a Decidir s'expressa el suport de l'Ajuntament a la Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya i a la celebració d'un referèndum sobre el futur de Catalunya per al proper 9 de novembre. També es recorda que la Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya, aprovada pel Parlament, explicita que el poble català és subjecte polític i jurídic sobirà, "i per tant, capacitat per decidir lliurement el seu futur".
Segons la moció, el dret a decidir no és una opció partidista, "com ho demostra la diversitat de les forces polítiques que hi donen suport" i el recolzament "àmpliament majoritari" dels ajuntaments catalans. Malgrat això, s'hi expressa la necessitat d'eixamplar "encara més" la base social dels partidaris del dret a decidir "i fer l'esforç d'incorporar-hi grups, entitats, associacions i col·lectius de tota mena", al marge de la seva llengua i del seu lloc de procedència.
En la moció es recorden els esforços de Catalunya per preservar les seves característiques nacionals al llarg de la història i la reivindicació per exercir el dret a decidir "de manera absolutament democràtica i pacífica" sobre la relació amb l'Estat Espanyol o amb la Unió Europea.
En el text de la moció s'hi afegeix que "la negativa continuada de l'Estat" a la celebració de la consulta "engega un procés en què serà fonamental la ferma voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya i la unitat entre la societat civil i les organitzacions majoritàries".
Dictamen contra la reforma de l'administració local
En relació amb la nova legislació sobre l'administració local, el dictamen aprovat assegura que aquesta reforma "vulnera clarament" l'autonomia dels ajuntaments i les competències exclusives en matèria de règim local i l'organització territorial de la Generalitat.
En aquest dictamen s'assenyala que l'esmentada Llei "posa en perill el sistema de prestació dels serveis municipals", especialment el sistema de serveis socials de proximitat, "allunyant-los de la ciutadania". Al mateix temps, "no aporta millores a l'administració local sinó que la castiga, quan la seva gestió s'ha demostrat molt més eficaç que la de l'administració de l'Estat".
Segons el dictamen sobre la reforma de l'administració local, la nova Llei fa recular els ajuntaments cap a "un model de fa quaranta anys enrere amb un marc competencial raquític", i allunya de la ciutadania els mecanismes de decisió en les polítiques que afecten els serveis de proximitat.
El ple municipal es va celebrar amb l'absència d'un regidor del grup municipal de CiU.