«Todó, lladre!»

L'expresident de Catalunya Banc obre la comissió d'investigació sobre les caixes amb crits dels afectats per les preferents

Publicat el 08 de juliol de 2013 a les 17:02
Adolf Todó, increpat. Foto: QS/ND

Matí intens a la sala 1 del Parlament, l'escenari on s'ha obert la comissió d'investigació de les caixes i bancs. Una comissió sobre les possibles responsabilitats derivades d'actuació i la gestió de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors.

Les compareixences les ha obert l'expresident de Catalunya Banc, Adolf Todó, que ha reconegut que "vist el que s'ha vist" en el cas de les preferents ara no hagués defensat aquesta via de capitalització. Unes disculpes que no han servit de gaire als afectats que als passadissos del Parlament l'han increpat, fent-li escarni fins als lavabos de la cambra.

L'expresident ha volgut deixar clar que la responsabilitat de les pèrdues econòmiques de CX no ha estat fruit de la seva gestió, que només suposen el 5% de l'estat actual de l'antiga caixa, si no que en un 95% de culpa procedeix de l'antic equip de gestió que en les seves decisions van portar a l'antiga Catalunya Caixa a ser nacionalitzada.

La culpa, dels gestors anteriors
"No vam ser piròmans, vam ser bombers", ha alertat Todó per carregar els neulers contra l'antic equip directiu liderat per l'antic director general Josep Maria Loza. Una gestió que ha titllat de "nefasta" i van acumular una situació de l'entitat que amb l'esclat de la crisi va portar a l'antiga caixa a un deteriorament que va acabar amb la nacionalització i amb un requeriment de capital de 8.000 milions d'euros a finals del 2012.

L'expresident ha reconegut que quan va assumir la direcció de l'entitat es van trobar amb una entitat que era de les que més risc acumulava de tot el sector financer espanyol. Todó ha dit que es va trobar amb una caixa que tenia "una bomba de rellotgeria que tenia una espoleta de càrrega retardada que amb la crisi va explotar".

Todó ha facilitat moltes xifres per constatar que l'antiga direcció de Catalunya Caixa que s'havien pres decisions que concentraven el risc en el sector immobiliari i promotor, cosa que va suposar que l'exposició en el sector promotor era 3,18 vegades més alta que el nivell de capital de l'entitat. De fet, quan el desembre passat Catalunya Banc va traslladar els crèdits deteriorats a la Sareb o banc dolent el 98% del crèdits morosos que es van lliurar havien estat aprovats per l'antic equip de direcció.

Manca de liquiditat
Una altra de les deficiències que va ser heretada de l'anterior direcció era la manca de liquiditat, una carència que va ser advertida pel mateix regulador dies després de Todó prengués possessió de la direcció de l'entitat. Per explicar aquesta manca de liquiditat, l'expresident de l'entitat ha assenyalat que quan va arribar a l'entitat, es va trobar amb venciments a curt termini per valor de 10.000 milions en venciments a menys d'un any que donaven suport a finançaments que havia assumit l'entitat financera per períodes de 20 a 25 anys.

Llegir també «Espanya era una festa»