Una «performance» per denunciar les demores en l'empadronament de Manresa

Col·lectius de la ciutat exigeixen a l'Ajuntament que no endarrereixi el padró de gent que el necessita per treballar, accedir a la sanitat i a l'escolarització

Publicat el 30 de setembre de 2020 a les 21:37
Actualitzat el 30 de setembre de 2020 a les 22:02
Una cua de persones des de la porta de l'Ajuntament de Manresa fins ben entrat el carrer Sant Miquel, amb cartells denunciant Més de 8 mesos esperant el padró, reclamant que El padró és un dret o exigint Prou d'excuses, padró ja. La performance l'han organitzat col·lectius de l'esquerra anticapitalista de la ciutat per denunciar les "demores injustificables" que tenen alguns ciutadans de Manresa per obtenir el padró.
[nointext]
Al capdavant de la cua hi havia la Rabhia ahlem Abboy que ha explicat la seva situació personal. "Porto mesos esperant que l'Ajuntament m'empadroni per poder accedir al CAP del meu barri", explicava, "aquella és la meva filla -assenyalava una nena molt xica- i també haurà d'anar a l'escola". I com ella, "hi ha molta gent" que espera l'empadronament per poder tramitar els seus papers o per accedir al treball.
[intext1]
Nora Miralles, de la PAHC, ha denunciat que "des de la roda de premsa que vàrem fer el mes de juliol per denunciar que hi ha persones que porten 8 mesos esperant l'empadronament, la situació no ha canviat". "Hi ha persones que fan tràmits amb Estrangeria que necessiten l'empadronament, i allà no s'estan per romanços, et donen hora i si la perds has de començar-ho tot de nou".

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=m2XGUvKV9Ss[/youtube]
Miralles ha explicat que l'Ajuntament "s'escuda amb l'aturada del confinament per la pandèmia, però tenim persones que van fer la sol·licitud a finals de l'any passat". Fint i tot, ha assegurat "hi ha un noi que ens va venir aquesta setmana que porta un any i mig esperant". L'empadronament "és un tràmit administratiu i, per tant, l'Ajuntament no s'hi pot negar".
[intext2]
La membre de la PAHC ha admès que "fins i tot podem entendre que comprovar que la gent viu on realment diu que viu pot ser un tràmit lent, però no podem deixar persones sense un paper que és bàsic per fer qualsevol gestió". Per això, des de la plataforma proposen "que se'ls faciliti un empadronament condicional i que, si realment, aquella persona no viu on diu viure, que se'l retirin". La situació, es clar, "es dona amb persones que no tenen un contracte de lloguer o de propietat".
 

Al final, els concentrats s'han agrupat davant l'Ajuntament. Foto: Pere Fontanals


Al final de la performance, la cua s'ha agrupat en una concentració davant la porxada de l'Ajuntament per reclamar celeritat en l'empadronament. Poc minuts després, s'ha dissolt.

La convocatòria ha estat feta per la PAHC, per la Xarxa de Suport Mutu, per l'escola de joves Al Qowa i per Al Noor.