L'Ajuntament de Manresa només valida dues signatures de les 2.196 presentades per la plataforma de l'Ítaca

El consistori s'ha compromès a tirar endavant la zona verda a l'entrada de l'escola en paral·lel a la construcció del nou edifici

Entorn rural al voltant de l'Escola Ítaca on es construeixen els edificis d'habitatges
Entorn rural al voltant de l'Escola Ítaca on es construeixen els edificis d'habitatges | Pere Fontanals
01 de juliol de 2024, 18:52

L'Ajuntament de Manresa només ha donat per bones dues signatures de les 2.196 que va presentar la plataforma Salvem Espais Verds de la Sagrada Família de l'escola Ítaca per frenar la construcció d'un edifici de set plantes i dos de quatre d'habitatges socials i cooperatius al solar d'entre l'escola i el carrer Pilar Bertran Vallès, però que volia extendre per protegir dels entorns escolars a tota la ciutat.

En una nota que ha fet pública el consistori després de donar resposta a la mateixa plataforma, recorda que el planejament urbanístic "preveu des de fa anys" que aquesta parcel·la és per habitatge, i que "quan es va fer l'escola ja estava prevista l'edificació". De fet, detalla que "per aquest motiu, els patis miren a sud, a l'altra banda, i l'escola es posa d'esquena a aquest futur edifici". L'Ajuntament recorda que "no pot fer cas omís d'aquest planejament urbanístic", que preveu "una edificabilitat, unes zones verdes i uns equipaments".

Pel que fa a la zona verda en concret, el consistori assegura que s'ha compromès a tirar-la endavant "en paral·lel a la construcció del nou edifici i s'ha compromès també a treballar-la de manera conjunta amb la comunitat educativa".

Pel que fa al nou edifici, insisteix que es tracta d'habitatge de protecció oficial, "que és absolutament necessari a la ciutat", i que està impulsat per la cooperativa Sostre Cívic en uns terrenys cedits per l'Ajuntament, un projecte per al qual "s'han demanat fons Next Generation".

Finalment, el govern municipal també vol posar sobre la taula que la cessió municipal de la finca a la cooperativa "es va aprovar amb els vots a favor tots els grups municipals excepte Vox".

Denegació per qüestions tècniques

Pel que fa a l'entrada de signatures del passat mes de maig, la Secretaria de l'Ajuntament només ha donat per bones dues signatures de les 2.196 presentades per la plataforma. Són les úniques que es van presentar digitalment amb certificat electrònic. Les altres 2.194 restants s'han declarat nul·les perquè, segons ha respost el consistori, "per manca de còpia del DNI, en el cas de les manuscrites, o per no haver estat signades per certificat electrònic".

La Secretaria municipal també argumenta que al demanar fer la consulta a tota la ciutat, ha de ser necessàriament referendària segons la legislació tant estatal com autonòmica, i per tant "els promotors havien d'aportar 8.388 signatures".

Pel que fa a la petició que la consulta tingui un caràcter no referendari, l'Ajuntament també l'ha denegat: "el cos i àmbit al qual s'adreça la pregunta determina el seu caràcter referendari".

Per tot plegat, el consistori ha conclòs el procediment i l'ha arxivat per falta de signatures.