La plataforma Salvem Espais Verds de la Sagrada Família, que va nèixer per oposar-se el procés de construcció d'un edifici de set plantes i dos de quatre d'habitatges socials i cooperatius al solar d'entre l'Escola Ítaca i el carrer Pilar Bertran Vallès de Manresa, ha reunit 2.191 signatures i les ha lliurat a l'Ajuntament per fer una consulta referendària sobre la protecció dels entorns escolars a tota la ciutat.
Per poder tirar endavant la consulta i que fos referendària, l'Ajuntament els demanava aconseguir en tres mesos 8.388 signatures amb fotografia de DNI o NIE de persones empadronades i que complissin els requisits per poder votar en unes eleccions municipals, o el que és el mateix, un 16% del cens de la ciutat de 52.000 persones.
Des de la plataforma van considerar aquesta petició "desproporcionada", ja que a banda del nombre de signatures requerides, fotografiar 8.000 carnets i tenir aquesta informació als mòbils personals "era perillós", a més que moltes persones, amb aquesta premisa, "no hi voldrien participar". És per aquest motiu que la plataforma va demanar les signatures sense el DNI, assignant certes persones com a fedatàries.
Un cop recollides aquestes signatures, després de contrastar experiències en altres municipis, la plataforma sol·licita poder fer una consulta popular no referendària, en comptes de referendària com era la seva primera opció, en què, segons el reglament municipal de participació, es demanen només 1.200 signatures. La pregunta que la plataforma proposa per a aquesta consulta popular és: "Vols que els espais adjacents als centres escolars que no estan edificats siguin considerats com a parcs i jardins i que, per tant, no s'hi pugui edificar?".
La plataforma no entén com és que "hi ha tantes traves" i "és tan difícil" poder fer una pregunta a la ciutadania sobre un tema que, amb aquests mesos de recollir signatures, "s'ha demostrat que preocupa als manresans". També denuncia que l'Ajuntament de Manresa "ens ha volgut menystenir" i "ha dificultat tot el procés des de bon inici, però especialment volent fer-los recollir més de vuit mil signatures amb una foto del DNI". Això, segons valoren, només demostra "com entén la participació ciutadana i quin valor dona a l'opinió dels veïns i veïnes".
El Ajuntament, per la seva part, no ha volgut donar cap resposta pública a la petició de la plataforma, perquè primer vol respondre'ls la seva instància.