La plataforma de l'Ítaca inicia una recollida «impossible» de signatures per protegir els entorns escolars

Tenen tres mesos per aconseguir 8.388 firmes per celebrar una consulta referendària que, a més, no serà vinculant

Membres de la plataforma iniciant la recollida de signatures aquest dijous
Membres de la plataforma iniciant la recollida de signatures aquest dijous | Pere Fontanals
29 de febrer de 2024, 19:15
Actualitzat: 01 de març, 8:35h
La plataforma que va néixer per oposar-se el procés de construcció d'un edifici de set plantes i dos de quatre d'habitatges socials i cooperatius al solar d'entre l'Escola Ítaca i el carrer Pilar Bertran Vallès de Manresa ha iniciat aquest dijous una recollida de signatures per convocar una consulta referendària per aconseguir que els terrenys adjacents a les escoles de la ciutat siguin qualificats com a parcs i jardins per evitar-hi la construcció que alteri l'entorn dels centres educatius.

La plataforma denuncia que els edificis que s'han de construir a tocar de l'escola alteren el paisatge i l'entorn que viuen els alumnes del centre. Tot i així, per "aconseguir la implicació de tota la ciutat", proposen una consulta més genèrica per aconseguir que les escoles tinguin entorns no edificats.

La recollida de signatures ha estat presentada en roda de premsa al local de l'AVV Sagrada Família per Marta Pérez, Yolanda Delgado, Roger Canyadell i Albert Prat. Els integrants de la plataforma han denunciat els "pals a les rodes continus" de l'alcalde Marc Aloy i del govern municipal, "ja no només a la reconsideració del projecte", sinó, "fins i tot, a l'inici del procés participatiu que hauria de finalitzar amb la celebració de la consulta a tota la ciutat".

Per exemplificar-ho, han explicat que el 18 de maig de l'any passat van entrar una petició per començar un procés participatiu per fer la consulta ciutadana i que, malgrat que el reglament apunta que l'Ajuntament ha de respondre en deu dies, "no va ser fins al 28 de setembre que l'alcalde no ens va convocar a una reunió". Tot plegat "després que el 12 de setembre, els membres de la plataforma havien reclamat la falta de resposta municipal. Segons expliquen, durant la reunió l'alcalde va intentar desmotivar-los i "va desacreditar la nostra proposta".

Finalment, l'1 de novembre l'Ajuntament va respondre que el procediment podia tirar endavant, i els va requerir a aportar una memòria explicativa i diversa documentació, que van lliurar a mig mes.

Gairebé 8.400 signatures... amb fotocòpia del DNI

"No ens queda cap altra cosa que qüestionar amb contundència els processos de participació ciutadana a Manresa", han lamentat des de la plataforma. Per poder convocar la consulta, "que a més no és vinculant i que el govern ja ens ha avisat que si arriba al ple ens la tombaran", necessiten 8.388 signatures vàlides. "O sigui, perquè ens fem una idea, són 1.400 signatures més que els vots que va aconseguir ERC, el partit que va guanyar, a les darreres eleccions municipals", han assenyalat.

Però no és només el nombre de signatures el que fa "impossible" a la pràctica el procediment, sinó que l'Ajuntament els demana que han d'anar acompanyades per una fotocòpia -o una fotografia- del DNI dels signants perquè puguin ser autenticades. La plataforma ha consultat a la Síndica de Greuges i a l'Agència Catalana de Protecció de Dades, que, segons expliquen, els han respost que consideraven aquest requisit "excessiu", però els instaven a "arribar a un acord" amb l'Ajuntament.

Des de la plataforma s'apunta que es podria aplicar la normativa que regula les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) que permeten la figura del fedatari especial, que jura que les signatures són vàlides i sense coacció, i que també es fa servir en les consultes ciutadanes referendàries que es porten a terme a Barcelona. "Però no ens han fet cas", lamenten.

Malgrat tot, aquest dijous que comença la recollida de signatures, la plataforma entrarà una instància a l'Ajuntament anunciant que els seus membres actuaran com a fedataris especials per no haver de fer fotografies dels DNI, una a una, de les persones que signin.

En cas d'aconseguir totes les signatures, la proposta ha de viatjar primer a la Generalitat i posteriorment a Madrid, que ha d'autoritzar la consulta. Entremig, els convocants recolliran signatures a diferents locals, com el de l'AVV Sagrada Família, a la porta de les escoles i en fires i certàmens que se celebrin a la ciutat. "La darrera oportunitat serà durant l'ExpoBages", han calculat, conscients que tenen al davant una missió gairebé "impossible".