
L'Hèctor Call, de 19 anys, és un donant de sang habitual. Foto: Estefania Escolà
La segona Marató de Donants de Sang 2.0 s'ha iniciat aquest divendres al matí amb l'objectiu d'arribar a les 7.000 donacions. La iniciativa, que se celebrarà simultàniament als principals hospitals del país i a la Torre Agbar de Barcelona entre els dies 16 i 23 de gener, vol aconseguir que els joves s'incorporin a l'hàbit de la donació i, per això, voluntaris d'arreu del país s'encarregaran de dinamitzar les xarxes socials per mobilitzar donants i recuperar les reserves després del Nadal. L'Hèctor Call, de 19 anys, ha estat un dels primers donats que aquest matí ha arribat al Banc de Sang de Manresa conscient de la importància del seu acte. "Amb un sol cop pots salvar fins a tres vides", ha recordat.
Minuts abans de les onze del matí ja hi havia donants a la porta del Banc de Sang i Teixits de Manresa preparats per ser els primers en participar a la segona Marató de Donants de Sang 2.0. Entre ells, l'Hèctor Call, que amb tan sols 19 anys ja s'ha convertit en un donant habitual. Tot i això, el jove ha reconegut que el seu cas és excepcional entre el seu cercle d'amistats i ha explicat que campanyes com aquesta són molt importants per conscienciar els joves de la seva edat. De fet, ell mateix col·laborarà en aquesta campanya, ja que després de donar sang s'ha fet una foto amb un cartell on incita als joves a participar i ha assegurat que la penjarà al seu perfil en les xarxes socials.
El responsable del Banc de Sang i Teixits de la Catalunya Central, Khaled Khatib, ha explicat que el cas de Call és poc habitual entre els donants i ha subratllat la importància d'animar als joves perquè esdevinguin donants de sang i garantir així el relleu generacional. Tot i que 1 de cada 3 donacions la fa un menor de 35 anys, calen 25.000 nous donants joves per substituir les persones que deixen de donar sang per haver complert 65 anys o perquè algun motiu els impedeix tornar a donar.
Per aconseguir incrementar els donants joves, una trentena d'ambaixadors d'arreu del país s'encarregaran de dinamitzar l'esdeveniment a través de les xarxes socials. A més de Twitter i Facebook, aquest any també s'incorpora la difusió a través d'Instagram i de Whatsapp. Però a banda dels voluntaris, qui vulgui col·laborar amb la Marató 2.0 podrà fer-ho donant sang o bé difonent la necessitat de donar-ne a través dels seus contactes a les xarxes socials. A través del web maratodonants.cat, qualsevol ciutadà pot col·laborar amb la donació de sang, ja sigui compartint el missatge de la campanya o bé reservant una plaça per fer la seva donació.
440 donacions en un sol matí
La campanya s'allargarà fins al proper 23 de gener i té l'objectiu d'arribar a les 7.000 donacions, una xifra que, segons Khatib, seria insòlita a tot Europa. De moment, fins a dos quarts de dues del matí, ja s'han fet 440 donacions de sang als 100 punts de donació que hi ha repartits arreu de Catalunya.
A més, amb aquesta marató també es vol recuperar les reserves després de les festes de Nadal. Segons Khatib, els estocs de sang es redueixen habitualment després de les festes nadalenques, de la mateixa manera que passa després de Setmana Santa i durant l'estiu. Actualment a Catalunya hi ha reserves de sang per a 7 dies, però d'alguns grups, com ara el 0 negatiu o l'A negatiu, només hi ha sang per a 4 i 2 dies, respectivament. Aquest nivell es considera baix i amb la Marató 2.0 es pretén que les reserves repuntin per poder-se situar fins als 9 o 10 dies.