"Quan parlem d'accés a l'habitatge o al treball ens trobem que els murs cada cop són més alts". D'aquesta manera gràfica, la directora de Càritas Arxiprestal Manresa, Josefina Farrés, ha iniciat aquest dimecres al Portal l'assemblea anual de l'entitat que ha servit per presentar i aprovar la memòria de 2023, el seu resultat econòmic i el pressupost per a 2024. "Hem tingut menys hores de personal tècnic, perquè l'hem hagut de compartir amb altres Càritas pròximes, però en contrapartida hem tingut una millor coordinació amb els serveis municipals", ha destacat en les línies generals. Tot i així, ha reclamat "més recursos per fer front a les desigualtats, que són les que generen inseguretat i violència social".
Càritas ha presentat una memòria en la qual destaca la cobertura que ha donat a 985 persones al llarg de l'any, de 438 llars diferents, el 72% de les quals són habitatges precaris. Per fer-ho, l'entitat ha comptat amb 7,5 jornades laborals de tècniques i amb 124 persones voluntàries que han acumulat més de 8.000 hores de treball desinteressat. Càritas treballa, en paral·lel, en dinou projectes.
Entre acollida i acompanyament, l'entitat ha donat suport a 415 persones que suposen 1.936 accions d'acompanyament que s'han traduït en 375 ajuts econòmics i 145 en espècie. Un total de 26 persones -15 adults i 11 infants- han passat per algún dels quatre pisos d'acollida temporal de què disposa, i 12 persones han participat en dos nous projectes de masoveria urbana, que ja en totalitzen 22 des que es va crear aquesta figura. A més, aquest 2023, Càritas ha incorporat un cinquè pis d'acollida a través d'una herència que està en procés d'acondicionament.
Pisos d'acollida que esdevenen crònics pel "racisme immobiliari"
Un dels fets que ha denunciat Càritas és la "poca rotació" que poden donar als pisos d'acollida temporal, que les famílies no poden abandonar malgrat tenir contractes indefinits pel "racisme del sector immobiliari". Actualment l'estada mitjana en els pisos d'acollida de Càritas se situa entre els 3 i 4 anys "perquè tot i tenir ingressos suficients, les immobiliàries els neguen accedir a lloguer quan llegeixen els seus noms o els veuen el color de la pell". Tot plegat té efecte de peix que es mossega la cua, ja que no s'alliberen els pisos d'acollida per donar servei a possibles nous usuaris.
Acompanyen 45 persones en la seva regularització
En la part sociolaboral, Càritas ha acompanyat un total de 45 persones que han aconseguit la seva regularització, 31 de les quals mitjançant contractes de treball i la resta per formació o agrupament familiar. En el programa d'acompanyament sociolaboral, l'entitat ha treballat amb 214 persones i ha assolit 117 casos d'inserció laboral.
En el programa d'infància, adolescència i família, Càritas ha tingut 108 participants, amb 50 infants becats per participar en casals d'estiu i activitats extraescolars. El programa d'educació i formació d'adults ha tingut 212 participants, i el servei d'assessorament jurídic ha atès 78 persones.
Més de mig milió d'euros de solidaritat, majoritàriament privada
El balanç de resultats de Càritas de l'any 2023 s'ha tancat amb un superàvit de 5.903 euros, amb unes despeses de 534.005 euros i uns ingressos de 539.908 euros, dels quals 293.661 provinents de fonts privades. El pressupost per a 2024, "molt similar a l'anterior", se situa en 455.030 euros.