Cinquanta anys d'Ampans, o com fer d'una escola una gran família

El teatre Kursaal ha reunit amics, familiars i treballadors d'una entitat que consideren "un vincle que perdurarà tota la vida"

Publicat el 23 de juny de 2015 a les 17:05

L'escenari ple a vessar de membres, treballadors, mestres i col·laboradors d'AMPANS. Foto: AFT.


A l'escenari de la sala gran del teatre Kursaal de Manresa no hi havia ningú, quan faltaven deu minuts per començar l'acte de celebració del 50è aniversari d'AMPANS. El que sí que hi havia eren uns mots representats escultòricament, on s'hi podia llegir "amabilitat", "professionalitat", "compromís", "respecte", "responsabilitat" i "qualitat".

Malgrat la buidor inicial de l'escenari, la platea i l'amfiteatre estaven plens a vessar. Plens de gent de totes les edats, de famílies al complet, de parelles, d'avis, de canlla, d'individus a títol personal i, com no podia ser d'una altra manera, de voluntaris i treballadors de l'entitat a la qual se li estava a punt de retre homenatge.

De cop i volta, i quan gairebé s'estaven a punt de tancar els llums per començar l'acte festiu i commemoratiu ha aparegut la persona que probablement més gent tenia ganes de veure. I és que l'ex-entrenador del FC Barcelona, Josep Guardiola, si no és per la televisió és gairebé impossible coincidir-hi cara a cara.

Aplaudiments i les salutacions pertinents i per escalfar motors un vídeo per remembrar i fer reviure records. Un vídeo on les imatges parlaven per elles soles però que anaven acompanyades d'una veu en off que recitava, pausadament i de manera dolça, una part del discurs que va pronunciar Josep Guardiola el setembre del 2011, que remetia  a la passió i a l'estimació pel seu ofici i a l'orgull d'esforçar-se a l'hora de fer les coses.

El presentador que ha inaugurat l'acte ha estat l'escriptor i consultor artístic Pep Garcia que ha fet referència al fet que AMPANS primer de tot només significava unes sigles, però que al llarg dels anys s'ha convertit en una paraula "amb un gran sentit". Després d'això ha donat pas a unes quantes persones vinculades a l'entitat homenatjada, que han volgut explicar davant el públic assistent les seves pròpies experiències.

La Rosa, el Jordi, la Pepi, l'Adrià i la Paqui, el Marc, la Glòria, el Rubén, l'Andrea i l'Aida i la Tina han estat els que, desafiant la vergonya de parlar davant del públic tan nombrós al qual s'enfrontaven, han explicat què els aporta formar part d'AMPANS. 

El cas de la Rosa, que és la recepcionista d'AMPANS des de fa 11 anys, va començar quan ella en tenia 9: va tenir un accident molt greu i va estar un mes i mig en coma profund. Els metges no tenies esperances que es despertés, però ho va fer; li van dir que mai més podria tornar a caminar, però ben dreta i ferma que estava dalt de l'escenari, sense l'ajuda de cap crossa. "Durant molt temps em vaig sentir inferior als altres", ha confessat, "però ara estic bé; puc fer vida normal, tinc una feina que m'agrada, parella i molts amics". "L'únic que us demano", ha conclòs, "és que no jutgeu sense conèixer i, abans de fer-ho, poseu-vos al lloc dels altres".

Moltes més lliçons de vida, d'ètica i de superació són les que han donat la resta d'oradors, com el Jordi que, malgrat la seva discapacitat treballa fent de reporter a TLB i és un amant de la fotografia; o el del Rubén que, en veu de la seva mare ha explicat com d'important és mirar-nos les coses amb més amor i paciència.

Els discursos dels treballadors d'AMPANS no han distat gaire els uns dels altres. I és que si una cosa tenen clara és que "el valor més preciós d'aquesta entitat és la seva gent", ha afirmat l'Andreea, que porta 13 anys treballant-hi. També consideren que la feina que fan, "com més la coneixes més t'agrada", com ha dit la Pepi, una afirmació que ha subscrit la Glòria, una de les mestres del centre, que ha posat de manifest el "feedback i el feeling que s'estableix entre mestra i alumne en situacions d'aprenentatge". Fins i tot el Marc, un altre treballador, aprofitant que Josep Guardiola era a l'acte ha dit: "Si a mi em demanen de quin equip sóc, dic que sóc d'AMPANS". 

"La gent respon quan se sent estimada"

L'esperat discurs que ha pronunciat Josep Guardiola ha anat precedit per la interpretació d'una peça musical de la mà de la mezzosoprano Mireia Pintó i el pianista Vladislav Bronevetsky i per les sinceres i sentides paraules que, ben emocionat, ha articulat el Director General d'AMPANS, Toni Espinal: "nosaltres el que pretenem és que la gent sigui feliç. Valorem les capacitats de tothom perquè cadascú faci el seu camí", ha expressat, tot fent referència a les 1400 persones que treballen dia rere dia a l'entitat i que busquen l'excel·lència i la sostenibilitat social. Amb un "el gran valor de la gent és la nostra força", Espinal ha donat per acabat el seu discurs i ha donat pas a l'ex-entrenador barcelonista, Pep Guardiola.

"M'heu convidat perquè parlés de lideratge, però què us he d'explicar jo si el que he viscut aquí m'ha ensenyat més a mi que no pas el que us puc explicar jo a vosaltres?", ha expressat, irònic.

Guardiola, en el seu parlament ha deixat clar el que ell creu que és el més important: "el que vull és que m'estimin. No busco guanyar títols ni equips. Vull que m'estimin i prou". De fet, i per il·lustrar aquesta afirmació tan contundent que ha balbucejat, ha fet referència a una frase que va dir una pedagoga americana: "Els nens no poden aprendre si no els hi agraden els professors". "Jo, per exemple", ha continuat, "si no faig sortir a un jugador a un partit, s'enfada. Però no s'enfada perquè no surt, sinó perquè es pensa que no l'estimo tan com als altres: la gent respon quan se sent estimada". 

Amb una veu càlida i amb una expressió visiblement entendrida, el santpedorenc ha manifestat haver après moltes coses durant l'acte d'homenatge, tot afegint que "em sento molt identificat amb moltes de les coses que s'han dit, com per exemple que s'ha de treballar individualment amb cada persona per poder saber què necessita i treure'n el seu rendiment". 

L'acte de celebració del cinquantè aniversari d'AMPANS ha acabat amb un castell dut a terme pels Tirallongues de Manresa i un acompanyament musical que ha interpretat la cançó "Més lluny" de Lluís Llach, de la veu de la jove solista Berta Sala. Ha estat llavors quan tots els protagonistes de l'acte s'han reunit a l'escenari i s'han fos entre abraçades i somriures mentre l'escenari de la sala gran de teatre Kursaal anava baixant el seu taló entre crits, xiulets i aplaudiments.

[vimeo]131563591[/vimeo]