Continuïtat al pla integral de control del mosquit tigre

L'objectiu del pla, que es va començar a aplicar l'any passat, és controlar la proliferació del mosquit tigre a la ciutat

Publicat el 05 de maig de 2011 a les 13:00

El mosquit tigre (Aedes albopictus).

L'Ajuntament de Manresa dóna continuïtat al pla integral que va començar a aplicar l'any passat per controlar la proliferació del mosquit tigre (aedes albopictus) a la ciutat i minimitzar les molèsties que pugui ocasionar. El pla es comença a aplicar ara i estarà en marxa fins a finals d'octubre, que és el període d'activitat del mosquit tigre.

L'any passat es va portar a terme un primer pla de control en el qual es va fer especial èmfasi en la conscienciació i la informació a la ciutadania, i que va tenir uns resultats positius.  Per tal de consolidar els hàbits que garanteixin una presència del mosquit per sota dels llindars de la tolerància, s'ha cregut oportú continuar amb les actuacions del pla.
 
En aquest sentit, cal tenir en compte que als darrers anys la presència del mosquit tigre a Catalunya s'ha anat estenent.  L'any 2004 es va detectar la seva presència a un municipi i al 2009 –any en què va ser identificat a Manresa– ja estava present a 119 municipis.

L'experiència de la resta de municipis posa de manifest que en els anys immediatament posteriors a la seva detecció, les molèsties generades per les picades d'aquest s'incrementen notablement.

El control de la seva presència només és possible si s'actua sobre les larves i les pupes del mosquit quan encara és en medi aquàtic (concretament, en petites i molt petites concentracions d'aigua).

L'Ajuntament pot actuar directament a la via pública, però la font de la majoria de les molèsties acostuma a produir-se en l'àmbit privat (jardins, horts, patis, etc.). Per aquest motiu, el pla contempla accions en dos àmbits:

Àmbit públic
Es duran accions d'eliminació i control de punts susceptibles de proliferació del mosquit tigre. És previst que s'actuï en instal·lacions municipals (escoles, centres esportius i culturals, cementiri,...), embornals, fonts, parcs i jardins.

Més en concret:

  • Es recordaran els conceptes bàsics de la formació del pla anterior al personal responsable del manteniment d'instal·lacions, via pública i parcs i jardins.
  • Al cementiri, es portarà a terme la mateixa actuació dels dos últims anys. Així, es retiraran provisionalment els got interiors dels recipients que hi ha per col·locar flors. Recordem que molts dels blocs de nínxols disposen d'uns recipients per tal de col·locar flors amb un doble got. Igual que es va fer els dos últims anys, el got interior (blanc), on hi acostuma a haver aigua estancada, serà retirat provisionalment entre els mesos de maig i finals d'octubre. L'exterior (metal·litzat), ja porta un orifici a la part inferior que no permet que s'hi acumuli l'aigua. Com que no suposa un risc, no es retirarà. A banda, també es demanarà no col·locar recipients amb aigua a l'exterior dels nínxols del cementiri durant aquest període.
  • Aigües de Manresa farà revisions en aquells embornals que tenen sifó –i, en conseqüència, aigua estancada– per detectar una possible presència de larves i fer-hi un tractament si és el cas.

Àmbit privat

  • Informació: Es farà més difusió de les mesures de control que cal portar a terme per part de particulars. En concret, el número de juny de L'Apuntador contindrà informació preventiva sobre el mosquit tigre. També es difon informació a través dels mitjans de comunicació locals.
  • Es posarà a disposició de les escoles el conte La detectiva Pica i el cas del mosquit amagat. S'oferirà la possibilitat de treballar-lo al grup classe per part del professorat o dels serveis tècnics municipals.
  • S'oferirà a les entitats en general i a les AAVV en particular la possibilitat d'impartir xerrades referents al control de la presència de mosquit tigre.
  • Es posarà en marxa un programa de visites per part d'equips especialment formats per detectar punts crítics en els quals es puguin requerir actuacions o que es puguin desenvolupar directament des de l'Ajuntament.


La col·laboració ciutadana en l'àmbit del mosquit tigre constitueix l'única mesura eficaç per al seu control. Les mesures que es recomana portar a terme són:

  • Retirar o buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua (joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic,...)
  • Eliminar objectes abandonats que puguin retenir aigua
  • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites
  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos
  • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra
  • En recipients de grans dimensions (gerres ornamentals,...) practicar forats de desguàs
  • Mantenir netes les basses ornamentals
  • Mantenir en perfecte estat les piscines

Eradicar el mosquit tigre és pràcticament impossible, i des de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i l'Ajuntament de Manresa es té clar que la prevenció és l'única arma possible per tal d'alentir la progressió de la colonització i reduir els efectes de la seva arribada.

L'objectiu fonamental del pla és informar la població i conscienciar-la per tal de reduir al màxim la possibilitat que el mosquit trobi les condicions adequades per instal·lar-se i colonitzar la ciutat i els entorns, evitant així les molèsties que pot causar a la població.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. L'estiu del 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya. El mosquit adult fa entre 2 i 10 mm. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. Els ous i larves viuen en petites masses d'aigua estancada, en àrees exteriors, properes a la presència humana. No els agrada posar els ous en aigües en moviment ni en masses d'aigua grans. És actiu sobretot de dia i principalment a l'exterior de les cases, i s'amaga en àrees ombrívoles. Volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria. Les femelles produeixen molèsties pel nombre elevat de picades que fan.