La DO Pla de Bages i el Monestir de Montserrat celebren junts els seus aniversaris

L'acte "Trenta anys de DO Pla de Bages, mil anys de vi al Monestir de Montserrat", s'ha celebrat aquest dimecres a Montserrat

Publicat el 24 d’octubre de 2024 a les 18:51

El Consell Regulador de la DO Pla de Bages ha organitzat aquest dimecres un acte commemoratiu al Monestir de Montserrat per iniciar la celebració del trentè aniversari de la Denominació d'Origen Pla de Bages, coincidint amb mil·lenari de Montserrat. L'acte s'ha batejat amb el nom Trenta anys de DO Pla de Bages, mil anys de vi al Monestir de Montserrat, en referència a la doble efemèride. L'esdeveniment ha comptat amb l'assistència d'una cinquantena de persones, entre cellers, viticultors i entitats vinculades a la DO.

La jornada ha començat amb una benvinguda a la sala venerable de l'Hotel Abat Cisneros, on el president del Consell Regulador DO Pla de Bages, Carles Playà; el recent director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Joan Giner, i el sotsprior i majordom de l'Abadia i Comissari del Mil·lenari Montserrat 2025, Bernat Juliol, han donat la benvinguda als assistents. Bernat Juliol ha destacat que antigament el majordom era l'encarregat del celler del Monestir.

Posteriorment, s'ha dut a terme el tast històric a càrrec de Romina Ribera, arqueòloga, historiadora i sommelier de Glops d'Història, que ha explicat la relació profunda i mil·lenària entre la vinya i el vi i el Monestir de Montserrat. Des de la seva fundació, el monestir ha estat vinculat estretament amb la producció vinícola, ja que el vi no només era un element central de la vida monàstica i religiosa, utilitzat en les celebracions litúrgiques, sinó també un producte essencial per a la subsistència econòmica del monestir. Els donatius de vinyes van consolidar el rol del monestir com a gran productor de vi a la regió. Aquestes vinyes no només asseguraven l'autosuficiència del monestir, sinó que també servien per alimentar la seva comunitat i acollir pelegrins. La relació amb Sant Benet de Bages, un altre centre espiritual i vitivinícola de gran importància, reflecteix la xarxa de vinyes que envoltava Montserrat, una estructura que s'ha mantingut al llarg dels segles i que reforça el llegat vitivinícola de la regió. La història del vi a Montserrat és, doncs, un testimoni viu de la seva presència al cor de la cultura i espiritualitat catalanes, fent del vi no només un producte, sinó una expressió de la identitat del territori.

La jornada ha continuat amb una visita guiada a la Sagristia, l'escala de Cargol, la Cripta i el cambril de la Moreneta, a càrrec de l'equip de guies de Montserrat. Durant la visita, els participants han pogut descobrir els tresors amagats del monestir, des de les decoracions de l'escala de Cargol fins a la solemnitat de la Cripta, culminant amb l'admiració de la Moreneta, la icònica Verge de Montserrat. La visita ha peermès als assistents tornar a descobrir de primera mà la història i el profund significat espiritual d'aquests espais.

Finalment, la jornadaa s'ha conclòs amb un dinar al restaurant Montserrat, al mirador dels apòstols. L'acte ha ssignificat un èxit rotund, amb una alta participació i gran interès per part dels assistents. La combinació d'història, cultura i gastronomia ha contribuït a enfortir els vincles entre els productors locals i la comunitat, reafirmant el compromís de la DO Pla de Bages amb la promoció del territori i els seus vins.

El 2025 serà un any especial per a Catalunya, ja que també ha estat designada com la Regió Mundial de la Gastronomia. Aquest reconeixement internacional posa de manifest la importància de la cultura gastronòmica catalana i la seva projecció global. En aquest context, l'enoturisme cultural a través de la Ruta del vi DO Pla de Bages esdevé un eix vertebrador per promoure el patrimoni vinícola i turístic de la regió.

La Denominació d'Origen Pla de Bages, establerta fa 29 anys, destaca per la defensa dels dels inicis de la varietat autòctona picapoll com a identitària del territori, pel fet de que tots els cellers tenen vinya pròpia i per la distribució de la vinya en un mosaic agroforestal de petites parcel·les envoltades de bosc. La gran quantitat de barraques i les tines a peu de vinya son el llegat d'un territori amb una tradició vitivinícola que es remunta a l'època romana, continuada i preservada per generacions de viticultors.