«Donem la volta al Nadal» projecta «La voz del viento»

Aquest dimecres a les 7 de la tarda a l'auditori de la Plana de l'Om

Publicat el 07 de gener de 2014 a les 14:28
La Tertúlia de L'Era porta el documental "La voz del viento" a Manresa, tancant la campanya "Donem la volta al nadal", aquest dimecres 8 de gener, a les 7 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l'Om. L'assistència és lliure i no cal inscripció prèvia.

Sinopsi
Jean-Luc Danneyrolles és un pagès de la Provença dedicat a la multiplicació de varietats locals de llavors. L'hivern del 2011, cansat i desitjós d'un recer, proposa a en Carlos Pons, documentalista, iniciar un viatge fins a Granada que es convertirà en un recorregut per diferents experiències i moviments alternatius emergents de la península, entre elles el Centre de Conservació de la Biodiversitat Cultivada Esporus, de l'associació L'Era i ubicat a la finca de can Poc Oli de l'Escola Agrària de Manresa. Després de 21 dies de viatge, de 5000 quilòmetres, de 35 projectes visitats, de 200 persones entrevistades i d'un procés de cofinançament que els permetés produir un documental, neix "La voz del viento. Semillas de transición", que es projectarà el proper 8 de gener a les 7 de la tarda a l'Auditori de la Plana de l'Om de Manresa com a darrer acte de la Campanya "Donem la volta al Nadal".
 
El viatge és una introspecció plena de reflexions i sentiments que es van generant mentre fan camí. Carlos i Jean-Luc enrolen un càmera i es disposen a plasmar la seva vivència en un documental que traspuï el sentiment de canvi i l'emergència d'una nova consciència social que aquí i allà constaten que va germinant. Com a moneda de canvi s'emporten algunes llavors, símbol de vida, d'energia concentrada i de potencial de transformació.
 
En Jean-Luc i en Carlos van apostar per un film experimental, amb una potent utilització del llenguatge audiovisual per transmetre sensacions i conceptes, on la veu, el so i la música tenen un paper cabdal i on les imatges poètiques també s'obren camí entre les entrevistes. Les nombroses experiències visitades aborden temes que s'encreuen a l'entorn de l'agroecologia, la permacultura, el decreixement, la cooperació i l'empoderament personal i col·lectiu. Un guió que vol obrir el pensament cap a una reflexió sobre les possibilitats d'un paradigma postcapitalista, vers un canvi cap a una societat més justa i harmoniosa.
 
Entre els projectes i les persones de Catalunya que apareixen al documental, hi ha Mas Franch, Ecollavors, Esporus – L'Era, Semillas Madre Tierra, Eco Colònia Calafou, Dídac S. Costa, el moviment del 15-M, Miquel Vallmitjana, Enric Duran, Cooperativa Integral Catalana, Esther Vivas, Derecho de Rebelión, Aurea Social, Gustavo Duch, revista Soberanía Alimentaria, Can Masdeu, Guillem Tendero, La Garbiana, Josep Pamies, Dolça Revolució de les Plantes, Ecoxarxa Lleida, Permacultura Montsant.
 
Els autors van finançar els 9500 euros de la producció i l'edició del DVD a través de dues iniciatives de crowfunding, una a França i l'altra a l'estat espanyol. A més, van comptar amb el suport de l'Associació Perifèries. Tot el projecte està dissenyat sense ànim de lucre i tots els beneficis que es recapten en els passis que es fan arreu serveixen per acabar de pagar les despeses i mantenir-ne la difusió.
 
La Tertúlia agroecològica a L'Era és un espai informal de debat i intercanvi d'informació obert a tothom sobre temes tècnics, socials o econòmics a l'entorn de l'agricultura ecològica. No hi ha oradors especialistes i cadascú intervé quan vol, en una conversa fluida, flexible i senzilla.