Així doncs, Educació no descarta ja cap hipòtesi, tot i que com és habitual en aquest tipus de situacions, es treballa amb un escenari multifactorial, amb condicionants socials i familiars. Cal recordar que els Mossos treballen amb la possibilitat que les nenes haguessin patit assetjament per motius transfòbics o racistes, ja que són d'origen argentí i una d'elles havia expresat a la família la seva voluntat d'iniciar el procés de trànsit a noi.
En paral·lel l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) està fent atenció d'urgència en el dol i la pèrdua des del primer moment i el Programa de Benestar Emocional està en contacte amb el centre des de dimecres i hi ha pactat un acompanyament periòdic amb trucades i videotrucades diàries, i visites in situ si el centre ho demana.
El centre, per la seva part, no havia detectat problemàtica específica d'assetjament escolar, però havia donat suport psicològic i d'orientació a les alumnes des d'inici de curs.
La directora general d'Alumnat, Anna Chillida, ha explicat que no es descarta cap hipòtesi i per això s'ha decidit activar la USAV, "per poder indagar a fons" en paral·lel a la investigació judicial. En funció del resultat s'activaran uns protocols o uns altres. Chillida ha apuntat que en casos de suïcidi, els experts i professionals de la salut mental remarquen que sempre són casos "multifactorials" i per això "requereixen dels màxims recursos possibles i la indagació de la màxima informació".
Davant de les informacions que apunten que una de les noies se sentia noi i es plantejava fer el trànsit, Chillida ha recordat que en el cas de discriminació per raó de gènere o persones que volen fer la transició, el Departament d'Igualtat i Feminismes té recursos repartits pel territori per fer aquest tipus d'acompanyament.
[noticia]108009[/noticia]
El Síndic de Greuges obre una actuació d'ofici
La institució del Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran de la mort de la noia i l'estat greu de la germana bessona després de llançar-se pel balcó. En el marc d'aquesta actuació, el Síndic s'adreçarà al Departament d'Educació i a l'Ajuntament de Sallent per demanar informació per saber si l'institut tenia coneixement d'alguna situació de possible assetjament o si s'havia detectat malestar emocional i quines actuacions s'havien emprès.També preguntarà als serveis socials si coneixien la família i en feien un seguiment. El Síndic veu "molt preocupant" la situació de la salut mental dels infants i adolescents, ja que les dades mostren un increment del malestar emocional, especialment des de la pandèmia.