El Dinar de Nadal de Sant'Egidio aplega més de 500 comensals a taula

Persones amb pocs ingressos, gent gran que està sola, immigrants que durant l'any participen a les activitats de la comunitat,... comparteixen mantell amb els més de 200 voluntaris que aquest Nadal han cuinat el dinar, han preparat les taules, han ornamentat els espais, han embolicat regals o han acompanyat

Publicat el 25 de desembre de 2015 a les 18:33
Actualitzat el 27 de desembre de 2015 a les 10:29

Una de les sales on s'ha servit el Dinar de Nadal de Sant'Egidio de Manresa. Foto: Sant'Egidio


Voluntaris amunt i avall. Mentre uns fixen els ornaments, altres preparen els aperitius. Més de dues-centes persones col·laboren per a fer possible el Dinar de Nadal de la comunitat de Sant'Egidio a Manresa. Un dinar que se serveix a Manresa des de fa gairebé 25 anys i que enguany ha aplegat més de cinc-cents comensals, entre persones amb necessitats especials i els propis voluntaris que dinaran de costat amb avis que viuen sols, persones sense família i amb pocs ingressos, immigrants que surant l'any fan cursos de català o castellà, nens, joves i grans.

Degut al volum de gent que mou l'acte, el dinar se serveix en tres menjadors, la Casa de la Pau, l'Escola de la Pau i l'Escola Joviat. David Salas, un dels responsables de la comunitat explica a Manresainfo.cat que "no és només l'àpat de Nadal, és que tots ens coneixem, cadascú té una cadira assignada i per tant és reconegut com a individu, com a persona". "És un dinar en família ja que tant qui serveix com qui és servit dina al mateix lloc", explica.

Aperitiu, escudella, canalons, pollastre rostit, torrons i fins i tot un brindis i regals. Regals pensats per a casa persona. Un Dinar de Nadal que, cadascun amb les seves particularitats, s'ofereix a més de set-cents punts del planeta per a més de 200.000 persones, des d'Itàlia fins a Indonèsia, passant per les presons de Moçambic o Pakistan. "És un dinar que tot i que el serveix una entitat cristiana és obert a tothom, gent d'altres religions o ateus", explica. El Dinar de Nadal de la comunitat de Sant'Egidio és una tradició que va néixer l'any 1982 a la Comunitat de Sant'Egidio de Roma, a la Basílica de Santa Maria in Trastevere.

Visat humanitari, una prova pilot des d'Itàlia

Un dels temes dels que es parla a la comunitat de Manresa enguany és el Visat humanitari per als refugiats que en poc temps es posarà a prova a Itàlia. El país transalpí ha creat aquesta figura per a mil refugiats sirians amb la comunitat de Sant'Egidio com a principal valedora. "Són uns visats especials que Itàlia podrà emetre des de les seves ambaixades del Nord d'Àfrica per regularitzar la situació administrativa dels refugiats des d'allà per a que puguin fer el trajecte fins a Europa per un mitjà de transport convencional", explica Salas. "D'aquesta manera ni es juguen la vida per creuar la Mediterrània, ni enriqueixen a les màfies que fan negoci amb la misèria".

Un cop a Itàlia, la comunitat de Sant'Egidio els acull i els ofereix allotjament, escolarització, sanitat i, en alguns casos, fins i tot alfabetització. "La prova pilot la fem només amb mil refugiats, la majoria sirians, però també iraquians i pakistanesos, perquè els nostres recursos d'acollida són limitats", aclareix, "amb aquesta fórmula ells guanyen seguretat i nosaltres, aquells qui temin perdre-la, també, ja que els coneixem en origen". La comunitat prioritza mares soles amb fills, infants sols i gent gran. "Hem de recordar que fugen de la guerra, no venen per gust, i en alguns casos estan amenaçats pels diferents bàndols en litigi de manera que només els queda l'opció de marxar per sobreviure", posa sobre la taula.

Qui vulgui col·laborar en la campanya e visat humanitari ho pot fer amb un ingrés al compte ES56 2100 5000 5102 0000 2697.

I per any nou, concentració per la Pau

Però l'activitat de la comunitat de Sant'Egidio durant les festes no acaba aquí. El proper 1 de gener a la 1 del migdia, la comunitat organitza a la Plana de l'Om la concentració per la pau "per reforçar la voluntat de pau i recordar totes les terres que sofreixen la guerra i el terrorisme".