
Una de les sales on s'ha servit el Dinar de Nadal de Sant'Egidio de Manresa. Foto: Sant'Egidio
Voluntaris amunt i avall. Mentre uns fixen els ornaments, altres preparen els aperitius. Més de dues-centes persones col·laboren per a fer possible el Dinar de Nadal de la comunitat de Sant'Egidio a Manresa. Un dinar que se serveix a Manresa des de fa gairebé 25 anys i que enguany ha aplegat més de cinc-cents comensals, entre persones amb necessitats especials i els propis voluntaris que dinaran de costat amb avis que viuen sols, persones sense família i amb pocs ingressos, immigrants que surant l'any fan cursos de català o castellà, nens, joves i grans.
Degut al volum de gent que mou l'acte, el dinar se serveix en tres menjadors, la Casa de la Pau, l'Escola de la Pau i l'Escola Joviat. David Salas, un dels responsables de la comunitat explica a Manresainfo.cat que "no és només l'àpat de Nadal, és que tots ens coneixem, cadascú té una cadira assignada i per tant és reconegut com a individu, com a persona". "És un dinar en família ja que tant qui serveix com qui és servit dina al mateix lloc", explica.
Aperitiu, escudella, canalons, pollastre rostit, torrons i fins i tot un brindis i regals. Regals pensats per a casa persona. Un Dinar de Nadal que, cadascun amb les seves particularitats, s'ofereix a més de set-cents punts del planeta per a més de 200.000 persones, des d'Itàlia fins a Indonèsia, passant per les presons de Moçambic o Pakistan. "És un dinar que tot i que el serveix una entitat cristiana és obert a tothom, gent d'altres religions o ateus", explica. El Dinar de Nadal de la comunitat de Sant'Egidio és una tradició que va néixer l'any 1982 a la Comunitat de Sant'Egidio de Roma, a la Basílica de Santa Maria in Trastevere.
Visat humanitari, una prova pilot des d'Itàlia
Un dels temes dels que es parla a la comunitat de Manresa enguany és el Visat humanitari per als refugiats que en poc temps es posarà a prova a Itàlia. El país transalpí ha creat aquesta figura per a mil refugiats sirians amb la comunitat de Sant'Egidio com a principal valedora. "Són uns visats especials que Itàlia podrà emetre des de les seves ambaixades del Nord d'Àfrica per regularitzar la situació administrativa dels refugiats des d'allà per a que puguin fer el trajecte fins a Europa per un mitjà de transport convencional", explica Salas. "D'aquesta manera ni es juguen la vida per creuar la Mediterrània, ni enriqueixen a les màfies que fan negoci amb la misèria".
Un cop a Itàlia, la comunitat de Sant'Egidio els acull i els ofereix allotjament, escolarització, sanitat i, en alguns casos, fins i tot alfabetització. "La prova pilot la fem només amb mil refugiats, la majoria sirians, però també iraquians i pakistanesos, perquè els nostres recursos d'acollida són limitats", aclareix, "amb aquesta fórmula ells guanyen seguretat i nosaltres, aquells qui temin perdre-la, també, ja que els coneixem en origen". La comunitat prioritza mares soles amb fills, infants sols i gent gran. "Hem de recordar que fugen de la guerra, no venen per gust, i en alguns casos estan amenaçats pels diferents bàndols en litigi de manera que només els queda l'opció de marxar per sobreviure", posa sobre la taula.
Qui vulgui col·laborar en la campanya e visat humanitari ho pot fer amb un ingrés al compte ES56 2100 5000 5102 0000 2697.
I per any nou, concentració per la Pau
Però l'activitat de la comunitat de Sant'Egidio durant les festes no acaba aquí. El proper 1 de gener a la 1 del migdia, la comunitat organitza a la Plana de l'Om la concentració per la pau "per reforçar la voluntat de pau i recordar totes les terres que sofreixen la guerra i el terrorisme".