El Fòrum de Solidaritat proposa reflexionar per construir un altre tipus de globalització

El pròxim 12 d’octubre se celebrarà la 5a Marxa Solidària

Publicat el 08 d’octubre de 2009 a les 16:59

Presentació del Fòrum Solidaritat. Ajuntament Manresa

En el marc de la 15a edició de la Manresa Solidària i coincidint amb la celebració de la Fira Ecoviure, el Palau Firal acollirà el pròxim dissabte dia 17 d’octubre l’11a edició del Fòrum de Solidaritat, Cooperació i Inclusió Social. El Fòrum, que porta per lema Globalitzem la solidaritat, glocalitzem l’acció, presentarà i debatrà iniciatives socials i solidàries que pretenen posar les bases per uns nous models socials, locals i globals, més equitatius, sostenibles i participatius.

En concret, el Fòrum vol facilitar un espai de reflexió i intercanvi d’experiències per poder construir un altre tipus de globalització: la que universalitza els drets humans i la justícia. I com sempre també vol ser espai de debat, d’intercanvi, d’aprenentatge mutu, per conèixer, construir alternatives més respectuoses amb les persones i amb la sostenibilitat social i ambiental.

Les dificultats creixents als països del sud i els riscos d’exclusió a les nostres pròpies societats, han estat i són un termòmetre que ens demana cada vegada amb més urgència alternatives de vida justes i respectuoses. El Fòrum permetrà conèixer experiències que es basen en una nova relació amb el planeta, amb l’economia i, especialment, entre persones i pobles.

El Fòrum comptarà amb unes jornades tècniques, a les 12 del migdia, en les quals intervindrà Joan Subirats, Catedràtic de Ciència Política de la UAB i membre de l’Institut de govern i polítiques públiques (IGOP). Subirats parlarà de Quina economia per a quina societat? Conseqüències de la crisi.

A la tarda, a 2/4 de 5, hi haurà una taula rodona d’experiències de col•laboració al nord/sud per a la transformació global on hi participaran:
  • Coalición Clima, plataforma d’organitzacions ciutadanes que persegueix un acord just i sostenible en la Cimera de Copenhaguen que es celebrarà durant el mes de desembre de 2009.  A càrrec d’una entitat membre de la plataforma.
  • Eduard Ballester, director tècnic de la Federació Catalana d’ONGD (FCONGD)
  • Jordi Pons i Pujol,  vocal de la FCONGD, membre de la junta ‘Agora Nord Sud’ i ex-director de Setem Catalunya
La inscripció al Fòrum és gratuïta i es pot fer a través del correu electrònic (lpinto@ajmanresa.cat i casaflorsirera@altecom.cat) o trucant al 938753904.

Paral·lelament, durant tot el cap de setmana de l’Ecoviure es podrà visitar la següent exposició que compta amb una xerrada complementària:
Aigua de Tothom, un dret i no una mercaderia, d’Enginyeria Sense Fronteres.
Lloc: Palau Firal de Manresa.
Horaris: durant tot el dia.
La xerrada,  Situació de l'aigua al món: els reptes del futur, tindrà lloc diumenge dia 18 a les 6 de la tarda i anirà a càrrec d’un membre d'Enginyeria Sense Fronteres. Organitza: Enginyeria Sense Fronteres i Consell Municipal de Solidaritat

Espai de Fira
Dins l’espai d’estands de la fira, com cada any hi haurà un espai de cooperació, consum responsable i sostenibilitat. Hi trobareu diferents estands que donaran a conèixer des de projectes que s’estan realitzant a Manresa com d’altres que ens vindran a mostrar experiències interessants com és el cas de l’estand lde banca ètica de Fiare.  Es faran sessions informatives de banca ètica per a les persones interessades,  el diumenge 12 a 1 del migdia i de 5 a 6 de la tarda.

Recordem que hi haurà un servei de bus gratuït per arribar al Palau Firal d’anada i tornada que funcionarà el dissabte i el diumenge de 2/4 d’11 del matí a 8 del vespre.

L’Ajuntament obre un compte de Banca Ètica amb Fiare
L’Ajuntament de Manresa ha obert un compte de Banca Ètica amb Fiare. Aquesta actuació s’emmarca en el procés que està desenvolupant el Consistori de Compra Pública Ètica per fer accions més coherents i responsables.

Fiare és una institució de banca ètica al servei de la justícia, impulsada per entitats del tercer sector i de l’economia social. Fiare va obrir la primera oficina a Catalunya –en concret a Barcelona– el gener del 2008. Des del 2005 que Fiare està afincada a l’estat espanyol –es va introduir pel País Basc.

Concretament, l’Ajuntament de Manresa ha obert una llibreta d’estalvi amb un saldo inicial de 3.000 euros. El de Manresa és el primer Ajuntament de Catalunya que obre un compte a Fiare.

L’activitat econòmica no és neutral. No es desenvolupa mitjançant mecanismes automàtics, involuntaris o inintencionats. Tota decisió econòmica és, en darrer terme, una decisió ètica, assumida des d'un marc determinat de convicció, les conseqüències de les quals afavoreixen uns i perjudiquen altres. En els nostres entorns, cada vegada més persones i organitzacions es van fent conscients d'aquesta realitat i intenten prendre les decisions sobre el destí dels seus estalvis, sobre les seves sol·licituds de crèdit o les seves inversions amb responsabilitat, basant-se en una informació fiable i suficient. És en aquest marc que l’Ajuntament de Manresa ha obert el compte a Fiare.

5a Marxa Solidària
També en el marc de la Manresa Solidària, el pròxim 12 d’octubre se celebrarà la 5a Marxa Solidària. La intenció és caminar per un canvi global i per demanar justícia global. El recorregut es farà pels voltants del municipi de Manresa, i es compta amb la col•laboració de la Fundació Rokpa Manresa i El Club Atlètic. Enguany el recorregut es farà caminant i també corrent. La participació a la Marxa és gratuïta.

Els horaris i recorregut són els següents:
  • 9:00h > Sortida de la Marxa  caminant des de Flors Sirera, c/ Saleses, 10
  • 10:30h > Sortida corrents, també des de Flors Sirera : Zona Oci dels Trullols > Camí de Sant Jaume > Església de Santa Maria de Viladordis > Casa de les Hortes > Tres Salts -Riu Llobregat > Pujada Pont Autopista > Regadiu Viladordis > Carretera Viladordis -Variant Manresa > Les Cots > Font Dels Capellans > Bonavista > Passeig de Pere III.
  • 12:00h > arribada de la Marxa a Crist Rei i lectura del Manifest.
Recordem que des del dimarts 29 de setembre fins al dijous 29 d’octubre la ciutat està celebrant la 15a edició de la Manresa Solidària. Els organitzadors –ONG de la ciutat, el Consell Municipal de Solidaritat i la Regidoria de Solidaritat–  ofereixen un conjunt d’activitats que combinen reflexió, debat i sensibilització amb l’acció.  Manresa Solidària és una mostra de la resposta de la societat civil: continuar treballant per transformar el món.

La Manresa Solidària d’enguany continua la temàtica iniciada l’any passat: davant d’una crisi que és glocal –global i local– calen propostes, idees i accions per fer possible una resposta tant al “Nord” com  al “Sud” del planeta. Però aquestes respostes han de ser diferents, ja que la situació al “Nord” i al “Sud” també ho és: durant el darrer any el nombre de persones que pateixen fam i pobresa extrema al “Sud” ha passat de 800 a 950 milions. Per contra, en la darrera sessió del G -8 del mes de juliol passat els caps d’estat que s’hi van reunir van decidir “combatre la fam al món” amb una mil•lèsima part d’allò destinat a “rescatar” el sistema financer internacional en el darrer any.