Alumnes, pares, professors, exprofessors, personal dels serveis d'ensenyament i públic en general han omplert aquest vespre el saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa en l'acte en què s'ha commemorat el primer quart de segle de vida de l'institut Guillem Catà.
Després de la rebuda de l'alcalde, Valentí Junyent, ha pres la paraula la directora del centre, Marta Codina, que ha recordat que la trajectòria del Catà "no ha estat una història planera", sinó plena de canvis a tots els nivells, "que hem fet esforços per atendre". La directora ha afirmat que al centre s'intenta anar més enllà de la transmissió de coneixements, per tal de "formar bons professionals, persones amb esperit crític, els futurs ciutadans del nostre país". Al llarg d'aquests 25 anys, ha recordat Marta Codina, milers d'estudiants han passat pel centre: "n'han sortit alumnes que ara són fusters, tècnics comercials, animadors socioculturals, mestres, advocats, enginyers i fins i tot algun enginyer aeroespecial". En tot cas, ha reblat, "esperem que tinguin un record grat de la seva estada al centre".
Seguidament han pres la paraula els pedagogs Jaume Cela i Juli Palou, que han parlat sobre el perquè l’adolescència és una de les etapes més apassionants de la vida, amb la conferència L’adolescència no és la bella dorment. Tots dos han explicat les característiques de l'adolescència, una etapa vital "amb els límits poc definits i que cada cop s'allarga més", durant la qual els seus protagonistes busquen la seva identitat i necessiten reconeixement. Per als pedagogs, els adolescents són exploradors que viuen la vida amb la màxima intensitat, com "cafeteres hormonals", amb grans canvis i amb necessitat d'assumir riscos. Els adolescents "necessiten límits, però per transgredir-los", passen fàcilment de l'entusiasme a la depressió, saben trobar l'escletxa per saber com treure de polliguera els adults, i pensen sovint en grup, per això "necessiten un mòbil".
Per tot plegat, Cela i Palou recomanen a mestres i pares, davant dels adolescents, saber escoltar, saber preguntar, no posar-se com a exemple, donar-los responsabilitat i confiar-hi i sobretot, "no perdre-hi el bon humor".
Seguidament, Antoni Llobet, tinent d'alcalde d'Ensenyament i Universitats, i secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat que més enllà de les estadístiques que es podrien fer d'aquests 25 anys, l'institut ha sabut superar les adversitats i vicissituds i s'ha enfortit per la qualitat del seu equip educatiu i l'encert dels projectes que ha tirat endavant. Llobet ha afirmat que al Catà hi ha hagut "aprenentetge de vida, entrebancs a superar, emocions, creixement humà, intel·lectual i social". Llobet ha celebrat que el primer acte com a secretari de Polítiques Educatives hagi estat a la pròpia ciutat i en un acte d'un centre que coneix de primera mà, i ha agraït l'aportaciò diària del Guillem Catà a la ciutat i a la societat.
Al seu torn, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha lliurat a la directora del Guillem Catà un obsequi commemoratiu de l'aniversari. En el seu parlament, ha felicitat de nou l'institut per l'aniversari, ha assegurat que l'acte d'avui és un reconeixement a un centre que no ha tingut fàcil, fins i tot per l'evolució física i els trasllats a diversos llocs de la ciutat, i ha considerat que la ciutat ha trigat a reconèixer la tasca del centre però que aquest aniversari hi contribuirà, com també ho farà la seva tasca educadora entusiasta, amb projectes emblemàtics com el "Nadal al Catà" o el "Catà en acció".
L'acte s'ha tancat amb una molt aplaudida actuació de la Big band del Catà, formada per alumnes del centre que tot just l'any passat van iniciar-se amb els instruments. Finalment, hi ha hagut la interpretació, a càrrec dels alumnes de música del centre, de l'himne "El Catà en fa 25", a la qual el públic que omplia la sala s'ha acabat afegint.
Emotiva commemoració del 25è aniversari de l'Institut Guillem Catà
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 26 de gener de 2016 a les 21:49
Actualitzat el 26 de gener de 2016 a les 21:54
Et pot interessar
-
Societat El COAC cedeix a Plataforma per la Llengua l'ús de la sala de reunions de la Casa Lluvià
-
Societat L'Ajuntament de Manresa iniciarà dilluns la reurbanització del carrer Santa Maria
-
Societat L'Ajuntament de Manresa i la Federació de barris renoven el conveni del Pla de Desenvolupament Comunitari
-
Societat Obertes les inscripcions a la 18a edició del campus d'estiu Vitamina de Sant Fruitós