Engega la 2a Setmana del Cor

Més de 50 actes que s'allargaran fins a diumenge entrant

Publicat el 03 d’octubre de 2011 a les 22:22
Valentí Martínez, Valentí Junyent i Marta Vilanova durant l'acte d'inici de la 2a Setmana del Cor. Foto: AjM

La taula inaugural titulada "Què tenen les persones sanes?" ha servit per inaugurar la segona edició de la Setmana del Cor, que fins al 9 d'octubre intentarà sensibilitzar i informar la població de la necessitat de tenir uns hàbits i un estil de vida saludables per prevenir les malalties cardiovasculars. En aquesta ocasió, la Setmana del Cor incidirà especialment en els infants i els joves.

Més de 50 actes organitzats per una vintena d'entitats, institucions i empreses conformen el programa, que han inaugurat oficialment aquesta tarda el director general de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Valentí Martínez, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i la coordinadora de la Setmana del Cor, Marta Vilanova.

Durant l'acte, Valentí Martínez ha reiterat els valors que persegueix la FUB amb la coordinació de la Setmana del Cor. D'una banda, el compromís de divulgació de l'expertesa de la institució universitària. De l'altre, la responsabilitat que adquireix la FUB en el treball per l'educació i la promoció de la salut. En tercer lloc, la demostració que la institució està arrelada al territori i que treballa més enllà de l'àmbit universitari més acadèmic. I finalment, la capacitat i voluntat de lideratge del projecte universitari de la ciutat i d'altres iniciatives que puguin revertir en benefici de la societat.

De la seva banda, l'alcalde de la ciutat, que presidia per primera vegada un acte a la FUB, ha volgut destacar el lideratge de la institució universitària a l'hora d'assumir la coordinació de la Setmana del Cor. Una Setmana que ha qualificat de necessària perquè "la societat necessita que, de tant en tant, ens recordin coses importants" com les que intenten inculcar sobre vida i hàbits saludables les més de 50 activitats programades. En aquest sentit, Junyent ha assegurat que la FUB "és un exemple de com s'han de traslladar els aspectes acadèmics a la societat". A més, per l'alcalde, "aquesta és una bona manera de fer ciutat".

Lipdubs i vídeos del Youtube per respondre la pregunta "Què tenen les persones sanes?"
Els ponents de la taula rodona s'han ajudat de material audiovisual per il·lustrar les seves explicacions. Així, Carlota Riera, professora d'Educació per a la Salut de la Fundació Universitària del Bages, ha utilitzat el vídeo d'un experiment fet amb infants ( http://www.youtube.com/watch?v=S4wfqcaGeBU ) per parlar de la salutogènesi. En aquest vídeo es mostra la reacció d'un grup de nens a qui es dóna una llaminadura i se'ls en promet una segona si esperen deu minuts sense menjar-se-la. En la majoria de casos, els nens esperen, segons Riera, perquè confien plenament que els adults compliran la seva promesa.

Aquest exemple ha servit a Riera per explicar que la certesa és la clau que fa que aquests nens apostin per esperar. En canvi, ha dit, els adults no prenen la decisió d'apostar per conductes saludables per la incertesa, ja que tot i adoptar-les, ningú garanteix una bona salut. Malgrat que "el càlcul de probabilitats és implacable i que uns hàbits de vida saludables es corresponen a més qualitat de vida, els humans adults preferim el que genera menys esforç i fem servir l'excepció per justificar conductes no saludables. Qui no ha sentit parlar d'aquells avis que es fan grans i han fumat tota la vida", ha dit la ponent.

Per això, segons Riera, la clau perquè els adults apostin per hàbits de vida saludables passa per aprendre a viure amb allò que és imprevisible, amb actituds que permetin apreciar la vida i connectar-se més amb les emocions i amb la part més espiritual de les persones. Segons la ponent, aquesta confiança en la vida és el que s'hauria d'ensenyar a tots els infants perquè la incertesa no acabi dominant-los i evitant que apostin per models de vida saludables.

Qui també ha utilitzat un vídeo per il·lustrar les seves explicacions ha estat Domènec Haro, membre de la Fundació SHE (Science, Health and Education), promoguda pel prestigiós cardiòleg Valentí Fuster. Haro ha  mostrat el Lipdub de la Salut ( http://www.youtube.com/watch?v=GQyu_4BUDGs&feature=player_embedded ) enregistrat a Cardona en el marc del projecte SHE Escoles, un programa de prevenció de les malalties del cor en escolars des dels 3 fins als 16 anys que té com a principal objectiu convertir els comportaments saludables en hàbits.

El lipdub es parla tant d'hàbits d'alimentació, com d'exercici físic i del coneixement i la identificació de les emocions, els tres àmbits que es treballen en aquest programa per afavorir entre els infants un model de vida més saludable que redueixi els riscos de contraure malalties cardiovasculars. En la seva intervenció, Haro ha explicat en què consisteix aquest projecte i com s'està desenvolupant a 30 escoles de Catalunya, a més d'escoles de Madrid i de Colòmbia.

La salut és un tresor
En la taula rodona també hi ha participat la directora de l'Agència de Protecció de la Salut a la Catalunya Central, Carme Chacón, que ha definit la salut com "un tresor que s'ha de mantenir i lluitar per no perdre". Chacón ha dit que les dades de l'Organització Mundial de la Salut indiquen que hi ha factors de risc molt importants que afecten la nostra salut i que poden ser determinants a l'hora de patir malalties del cor. S'ha referit a les més de 8.673 persones que moren cada any a Catalunya a causa del consum de tabac o de les 11.000 morts que es relacionen amb el sedentarisme.

Davant de dades com aquestes, ha dit, és evident que "s'ha d'invertir en salut i que això és tan senzill com adoptar uns hàbits d'alimentació saludable, fer exercici i no fumar".  Pel que fa a les polítiques de promoció de la salut, Chacón ha dit que calen accions que tinguin un impacte en el conjunt de la societat i que siguin fàcils d'adoptar perquè siguin efectives. Es tracta, ha dit, que les actuacions de les administracions generin confiança i siguin creïbles perquè la societat en segueixi les recomanacions.

Isabel Sabrià, infermera del programa Salut i Escola de l'Àrea Bàsica de Salut Manresa-2, ha explicat la seva experiència en aquest programa, que ha dut per primera vegada els professionals de la infermeria als centres de secundària per acostar-se als joves. En aquests moments, ha explicat, tres de cada deu persones de més de 15 anys són fumadors i un 45% consumeix alcohol.

Treballar des de la infantesa
Sabrià s'ha referit a les dificultats que comporta treballar amb adolescents que tenen la sensació d'invulnerabilitat davant el perill, prioritzen la gratificació immediata, volen experimentar noves vivències, pateixen una crisi d'identitat, qüestionen tots els adults i no saben tolerar la frustració. A això s'hi sumen canvis socials que afavoreixen, entre d'altres, la competitivitat i individualitat, el consumisme, la recerca de l'èxit immediat i el culte a la imatge.

En aquest context, ha explicat aquesta professional, hi ha joves sans, que justament són aquells que se saben adaptar millor als canvis, que tenen una actitud positiva davant la vida, una elevada autoestima, una bona relació amb amics i germans i una bona comunicació amb els adults.

Per això, ha dit Sabrià, s'ha de treballar des de la infantesa per potenciar l'autoestima dels nens i nenes, per ensenyar-los a prendre decisions i resoldre conflictes i a adquirir habilitats socials que els ajudin a l'hora de dona resposta a les diferents situacions que se'ls plantejaran.

Actes fins diumenge
La Setmana del Cor s'emmarca en els actes del Dia Mundial del Cor, que es va commemorar el dia 29 de setembre. Aquesta edició ha fet un esforç en la programació d'activitats adreçades a infants i joves.

Entre els actes destaquen la Gimcana de la Dieta Mediterrània, que es farà els dies 5 i 7 d'octubre al Pati del Casino, i que sotmetrà infants de quart curs de primària a proves com plantar una mongetera o fer una broqueta de fruita. També hi haurà tallers de reanimació cardiopulmonar, tallers anti-tabac i caminades.

Serà en el marc de la Setmana del Cor que es recupera l'antiga marxa del terme. Amb el nom de Marxa per l'Anella Verda de Manresa, aquest diumenge es podrà fer un recorregut amb circuits de diferents longituds perquè siguin assequibles per tothom. Aquesta marxa es podrà fer a peu o en bicicleta.

Com en l'anterior edició, la plaça de Sant Domènec acollirà activitats diverses, com els tallers de reanimació cardiopulmonar, la demostració de plats de cuina cardiosaludable o el càlcul del risc de patir malalties cardiopulmonars.

Setze farmàcies de la ciutat s'han sumat de nou a la Setmana del Cor mesurant de forma gratuïta la tensió arterial a totes les persones que ho vulguin durant aquella setmana. I un cop més, els centres esportius de la ciutat, el Club Natació Manresa, Viasport, Cube i Club Gimbe oferiran activitats gratuïtes. Coordinats pel Gremi d'Hostaleria i Turisme del Bages, tretze restaurant oferiran plats cardiosaludables en els seus menús.