
La Xarxa XISCAT, Xarxa d'Innovació en Salut per Catalunya, s'ha presentat aquest dimarts en societat com la primera xarxa de Catalunya i Espanya d'hospitals i centres medicosanitaris dedicada al foment de la R+D+i, i a la protecció i transferència dels resultats derivats.
La Fundació Parc de Salut (FPdS), en la seva funció d'Innovation Hub, lidera la Xarxa XISCAT, coordinant-la i dinamitzant-la, alhora que esdevé el seu desè membre juntament amb 9 institucions més, les fundacions d'hospitals i centres medicosanitaris de referència de la corona metropolitana de Barcelona: Fundació Althaia, Fundació d'Osona per a la Recerca i l'Educació Sanitàries, Fundació Hospital Asil de Granollers, Fundació Joan Costa i Roma, Fundació Mútua de Terrassa per a la Docència i la Recerca Biomèdica i Social, Fundació Parc Taulí, Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme, Fundació Privada Sant Antoni Abat i Fundació Sanitària d'Igualada. La capacitat d'expansió territorial per les diferents províncies de Catalunya per donar una màxima cobertura del territori català i acollir a nous membres està considerat dins els propis criteris d' actuació de la Xarxa XISCAT.
L'acte, que va tenir lloc a la Fira de Sabadell, va acollir a més d'una seixantena d'alts càrrecs i directius dels centres, representants d'ajuntaments dels municipis implicats i col·laboradors de la xarxa. L'obertura va comptar amb la participació de la Tinenta d'alcalde de l'Àrea d'Economia i Serveis Centrals de la ciutat de Sabadell, Montserrat Capdevila, qui va posar èmfasi en la necessitat de posar en comú diferents agents sota una mateixa línea de negoci per fer créixer i reforçar les sinergies existents entre els clústers d'empreses i els hospitals. També va destacar el benefici del treball en xarxa ja que compartint els valors i els punts forts dels centres implicats es poden generar projectes que generin un important creixement.
Els objectius principals de la Xarxa XISCAT són promoure projectes de R+D+I, obtenir finançament públic i privat, controlar la protecció intel·lectual i industrial i facilitar la transferència d'aquesta innovació a les empreses. Per tant, es busca que XISCAT actuï com un verdader agent de desenvolupament econòmic. De fet, aquesta xarxa assenta les bases de l'estratègia dels propers 10 anys, així com el tret de sortida per Catalunya i Espanya en l'alineament cap a una dinàmica de treball que segueix el paral·lelisme de la pròpia evolució d'Europa en l'horitzó 2013-2020, on la Comissió Europea concentrarà més esforços en innovació, especialment innovació en serveis, TIC i salut.
Durant la jornada, el Dr. Ramon Maspons, Director Científic de la FPdS i membre de XISCAT, va presentar de forma pública la Xarxa XISCAT així com les línees d'actuació de la Fundació que dirigeix. Maspons va destacar el fet que els hospitals representen les primeres empreses per a la majoria de les ciutats catalanes on s'hi ubica un hospital ja que "són verdaders agents econòmics, tant des del punt de vista del volum pressupostari i del número de treballadors com del coneixement que generen".
El Dr. Jesús Montesinos, Coordinador d'Innovació i Recerca d'Althaia, va centrar la seva ponència en la necessitat de crear projectes de R+D+i amb un objectiu clar, el d'obtenir un retorn en termes de benefici social i econòmic. En concret, iniciava la seva presentació amb la pregunta "Com podem ajudar a les nostres empreses proveïdores del sector salut a ser més competitives?".
Com a desplegament d'una de les línies estratègiques de la institució, la Fundació Althaia compta, des del 2008, amb la Direcció d'Innovació, Qualitat i Docència. Crear una recerca aplicada en que es tingui en compte la qualitat i l'eficiència, com a objectius principals dels projectes d'investigació, així com també, promoure i ajudar a desenvolupar las idees d'innovació dels seus professionals, són les seves principals tasques.
Paral·lelament, la Xarxa Assistencial de Manresa està desenvolupant un pla de suport a les empreses actuant amb una doble vessant, com a proveïdors de coneixement i solucions i com a potencials clients finals. D'aquesta manera, es pretén ajudar a millorar els productes i prototips de les empreses. En aquest àmbit ja es compta amb experiència compartida amb companyies de dispositius mèdics i quirúrgics, software mèdic i materials d'un sol ús.
La cloenda de l'acte va anar a càrrec de Joan Guanyabens, Conseller Delegat de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut del Departament de Salut. Guanyabens va destacar la voluntat del seu departament a donar suport a aquesta iniciativa per assolir els objectius marcats, promovent la idea, coordinant agents i orientant i focalitzant la innovació.