El Govern mira Manresa per crear pisos amb serveis per a 900 persones grans

La intenció és que els pisos de la gent gran alliberats es posin a lloguer per a joves

La consellera de Territori, Ester Capella, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy
La consellera de Territori, Ester Capella, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, amb l'alcalde de Manresa, Marc Aloy | ACN
Redacció
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 12:25h

El Govern analitzarà dimarts un informe encarregat sobre un projecte per oferir pisos amb serveis a 900 persones grans i que els habitatges d'aquestes es destinin a lloguer per a joves. Es tracta del projecte Pisos per cuidar persones grans, pisos per emancipar persones joves, que busca d'una banda reduir la institucionalització de la gent gran i, de l'altra, solucionar la problemàtica d'accés a l'habitatge dels joves.

L'informe planteja diferents models i fases. En una de les projeccions, es planteja crear 800 pisos amb serveis per atendre 900 persones grans amb una inversió inicial de deu blocs, que assumiria la Generalitat, però que recaptaria el lloguer per sufragar futures promocions. Així s'alliberarien també 800 pisos per a joves.

Ho ha explicat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, aquest divendres durant la visita que ha fet als Habitatges amb Serveis de Manresa que la Fundació Sant Andreu Salut està a punt d'estrenar a la plaça Major.

L'informe parteix de la base que la població de més de 85 anys es doblarà el 2050 a Catalunya i la de més de 65 anys passarà del 20% al 30%. A més, només el 21,6% dels habitatges estan adaptats. A l'altra cara de la moneda, la taxa d'emancipació juvenil és del 19,2%.

Per al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, l'envelliment de la població i la dificultat que tenen els joves per a emancipar-se són dos "desafiaments" de país que s'han d'afrontar. Davant d'aquesta realitat, el Govern proposa un nou model, que busca generar places per a persones grans que viuen en edificis no accessibles i que, a més, vegin cobertes les seves necessitats de cures de llarga durada. D'aquesta manera, es podria allargar el temps de vida autònoma i endarrerir la institucionalització. D'altra banda però es generaria habitatge social per a joves.

Els principals destinataris són persones de més de 65 anys, prioritzant les que viuen en pisos sense ascensor o no accessibles; i els menors de 30 anys que busquen un primer habitatge o amb dificultats per accedir a l'habitatge. Els primers cobrarien un lloguer pel pis en propietat i en pagarien un altre per l'allotjament amb serveis.

El projecte contempla també la col·laboració dels ens locals, aportant sòl per construir els habitatges amb serveis, especialment en les zones més tensionades. El model ja s'ha presentat al Banc Europeu d'Inversions (BEI) i a l'Institut Català de Finances (ICF).

Pisos de 40 a 50 metres quadrats

D'entrada, l'informe planteja construir edificis de 80 habitatges, 72 dels quals de 40 metres quadrats i una sola habitació, i vuit més de 50 metres quadrats i dues habitacions. Tots els habitatges disposarien de cuina, bany, menjador i balcó. A més, cada planta tindria petits espais de convivència i també hi hauria sales comunes polivalents per a activitats físiques, assistencials, d'oci, culturals i de formació. Amb això, Campuzano ha subratllat que es busca combatre la soledat no volguda.

Els edificis seran totalment adaptats i segurs. Per això, es plantegen amb paviments antilliscants, sense desnivells, amb passadissos amples i ascensors adaptats i tecnologies de suport innovadores, entre d'altres. També es contempla la creació d'un bar a l'edifici.

L'informe apunta també que la tria dels municipis on es construirien aquests habitatges es faria per convocatòria pública dirigida als ens locals i valorant la necessitat de places de cures de llarga durada, la necessitat d'habitatge i la idoneïtat de la parcel·la proposada.

Diversos models de finançament

Sobre com finançar aquests projectes, l'informe planteja diverses formes. Una d'aquestes és l'endeutament a través d'un operador públic. És a dir, la Generalitat s'endeutaria a través d'un operador públic per a la construcció dels habitatges amb serveis.

Un altre model és el de la inversió exponencial, en aquest la inversió inicial per construir els habitatges es faria amb el pressupost de la Generalitat. Aquesta recaptaria els lloguers mitjançant una entitat i amb el flux dels ingressos nets de despeses de manteniment i serveis finançaria la construcció de les següents promocions d'habitatge.

En l'informe es detalla el model de creixement exponencial, que planteja que amb una inversió inicial de deu blocs d'allotjament i recaptant un lloguer de 600 euros, es podrien fer fins a 33 promocions (2.970 places) el 2050. Si el lloguer fos de 700 euros serien 39 promocions i 3.510 places generades i amb un lloguer de 900 euros, 58 promocions i 5.220 places.

Aquest model permetria oferir uns 800 pisos a gent gran i, per tant, quedarien alliberats uns 800 pisos per a persones joves.