Inquietud al Peguera per la supressió «sense previ avís» d'un dels grups de batxillerat nocturn

L'equip directiu i docent del centre no entén aquesta decisió per part del Departament d'Educació: "ens diuen que amb el nombre de matrícules que hi ha, amb una línia ja fem, però van equivocats"

Publicat el 24 de juny de 2021 a les 12:01
Actualitzat el 24 de juny de 2021 a les 20:20
Malestar i incredulitat a l'institut Lluís de Peguera de Manresa, el centre de secundària públic més longeu de la ciutat i de la comarca, per l'eliminació d'un dels grups de primer de batxillerat nocturn per part del Departament d'Educació, "sense avisar-nos ni consultar-nos res amb antelació", lamenta la seva directora, Assumpta Pla Pi. "Just abans que sortissin les preinscripcions per al proper curs, ens vam trobar que en comptes d'haver-hi 70 places com cada any, el 1r de batxillerat nocturn comptava només amb 35", explica, visiblement trasbalsada però no del tot estranyada: "el curs passat ja van intentar suprimir una de les dues línies perquè al·legaven [des del Departament d'Educació] que el nombre de matrícules no era suficient". 

Aquest argument, segons Pla, "no acaba de ser cert del tot", perquè "quan ells parlen de matrícules, només tenen en compte les noves i obvien les de l'alumnat que haurà de repetir, que acostuma a ser nombrós". I és que "una cosa que no té en compte el Departament és que l'alumnat que acostuma a fer el batxillerat nocturn té casuístiques complicades i a vegades necessita més anys per finalitzar la formació", assenyala la directora manresana. Es tracta de persones, diu, "que majoritàriament són d'origen estranger i no coneixen la llengua o que tenen dificultats d'aprenentatge". També acudeixen a fer el nocturn aquells nois i noies que treballen durant els matins o que practiquen algun esport d'elit que els impedeix estudiar de dia. "Els perfils són diversos, i per això la demanda és constant cada curs", assegura.

[h3]Els números no quadren[/h3]
Des de l'equip directiu del Peguera han explicat a NacióManresa que per el curs 2021-22 hi ha 49 alumnes inscrits per fer primer de batxillerat nocturn. "Com els encabirem a tots si només disposem d'una línia?", es pregunten. El problema és que des del Departament d'Educació -amb qui aquest diari també ha pogut parlar- no parlen de 49 nous alumnes, sinó que diuen que només en són 14. "Ens trobem amb el mateix: no estan contant els repetidors ni tampoc les possibles persones que al setembre decideixin venir perquè no han tingut una nota mitjana d'ESO prou alta com per accedir al Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) que desitjaven", apunta Pla. I és que tal com explica la directora, "cada any ens trobem amb gent que s'inscriu a fer el nocturn a última hora perquè no ha pogut entrar a fer el CFGM que volia".

[h3]Una funció social més enllà de l'educativa[/3]
Tenint en compte que gran part de l'alumnat que cursa el batxillerat nocturn acostuma a patir més dificultats tant a nivell pedagògic, com social, familiar i econòmic, des de l'institut de la capital del Bages "el que hem fet sempre ha estat procurar oferir-los una atenció molt més personalitzada i adaptada a les seves circumstàncies, perquè entenem que es tracta de persones que no ho tenen fàcil i que requereixen d'un acompanyament més exhaustiu per poder aconseguir acabar el curs amb èxit". De fet, i després de dècades d'experiència (fa més de 60 anys que el Peguera ofereix l'opció de fer estudis nocturns), l'equip docent del centre ha comprovat i reafirmat que l'existència d'aquesta alternativa educativa "fa una gran funció social i d'inclusió que moltes vegades evita l'abandonament escolar i potencia l'autoestima".

Sense anar més lluny, si no hi hagués l'opció de fer el nocturn, ¿què farien tots els nois i noies que no han pogut entrar a fer el CFGM que desitjaven? "Segurament, desestimar l'opció de seguir estudiant", vaticina Pla, que explica que "molta de la gent que vol fer un CFGM és per, després, cursar un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) que els permetrà eixamplar les possibilitats d'assolir l'èxit professional que ambicionen". Si se'ls nega, per nota, l'entrada al cicle de grau mitjà i se'ls diu que no tenen plaça per fer el batxillerat (una altra de les vies per poder acabar fent un CFGS), "el que estem fent és vulnerar el dret a l'educació lliure i pública d'aquestes persones", conclou la directora.

[h3]Una campanya de recollida de firmes[/h3]
Amb la voluntat de captar suports per evitar que finalment la segona línia del 1r de batxillerat nocturn s'elimini definitivament, des de l'equip docent del Peguera s'ha impulsat una campanya de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org. De moment, de les 500 que requereixen, ja n'han aconseguit més de 430.